HBSE Class 12th English Solved Question Paper 2022

HBSE Class 12th English Solved Question Paper 2022 

HBSE Class 12 English Previous Year Question Paper with Answer. HBSE Board Solved Question Paper Class 12 English 2022. HBSE 12th Question Paper Download 2022. HBSE Class 12 English Paper Solution 2022. Haryana Board Class 12th English Question Paper 2022 Pdf Download with Answer.  



SET-A,B,C,D (Subjective Questions)  

(Writing Skills)

1. Attempt each part (a) & (b) of the following :

(a) You are working for an advertising agency. Draft an attractive advertisement for a company which is launching a new Soap. Imagine the details.

Ans. 

                    The beauty shop of India

                          LILY BEAUTY BATH

           It is not just a shop it’s a luxurious bath.

– Lovely fragrance of jasmine and lily.

– Exquisite purity

– Removes pimples and dirt

– For all skin type

– Remove other impurities of skin

BOX OF FOUR LARGE SHOPS WITH 10% OFF.

Clear and shining skin in one week, totally nourished and transformed your skin in one use.

Lily Beauty Bath, clear skin pores, make your skin glow. 


                                           OR

You are Nisha/Neetu. Draft an attractive advertisement for selling your flat in Gurugram. 

Ans. 

                                FLAT FOR SALE

Available for sale 2BHK flat with two bedrooms and attached bathrooms, dining room and a drawing room. The flat has the facility of car parking. Also, the falt is situated in a green area with the scenic beauty at Gopal Nagar, Gurgaon. For further details please contact the undersigned.

Name : Neetu 

Contact : 9987XXXXXX


(b) You are Secretary of the NSS unit of your School. Write a notice for the School Notice-board, inviting volunteers for NSS camp. 

Ans. 

Model Sanskriti School Badhra

Dear students,

You are informed that our school is helding NCC camp on 25 November 2022 from 12:00 pm to 4:00 pm. Volunteers that are interested in participating the camp can give their names to their class teacher with following details:-

(i) Name –

(ii) Father’s name –

iii) Mother’s name –

(iv) DOB –

(v) Residential address –

(vi) Mobile no. – 

Your Name – 


                                        OR

You lost your watch in the School Campus. Write a notice for the School Lost and Found Notice-board giving details of your lost watch. 

Ans. 

        RPS School Campus Mahendergarh

                                 NOTICE

15th July 2022

                       LOST WRIST WATCH

A black color Titan wrist watch was lost in the school canteen on 14th July in the break time. The wristwatch has an automatic stop-watch feature with a black and golden dial and a silver inscription at the back. Whoever finds the wristwatch can submit it to the undersigned. The finder will be suitably rewarded by the principal.

Muskan

XII Non-Medical 


2. Attempt the following :

(a) Last week, you witnessed a big accident on your way to School. Write a report of it for your local newspaper.

Ans. 

                  A ROAD ACCIDENT 

Report By: Rohit (Special Correspondent)

Charkho Dadri

24th July 2022

Last week I witnessed a shocking road accident while coming back home from school in which a bus and a bike were involved. The accident took place near Loharu Chowk at Chakhi Dadri. A fully crowded roadways bus which was coming from the College side, was trying to overtake another bus and in the process hit a bike. There were two persons on the bike, a man and a woman; probably a husband and a wife. The wife died on the spot and the husband was rushed to hospital immediately where sources told that his condition was critical. It was a horrible sight to see as the bike was completely damaged. Most of the passengers of the bus were also injured badly and they were taken to a nearby hospital. The bus driver was about to flee but the crowd on the busy road reacted immediately and prevented him from escaping. The angry people beat him brutally and handed over to the local police.


(b) Your school recently held ‘Sports Day’. Write a report of it for your School Magazine. 

Ans. 

Model Sanskriti School Badhra

Loharu Road

Chakhi Dadri 

19th October 2022

The annual sports day function started at 7 am in our school sports ground. The school organized a number of competitions for the annual sports day like 100m and baby marathon running. Javelin throw, relay and many other sports competition were organized too, participation from all classes was very good . At 7:30 am after a brief speech from our sports head, the programs started and we all participated with a lot of excitement. I won the baby marathon of 600m and 200m race and was very happy. A number of students performed very well and won multiple prizes. A total of 40 prizes were distributed by our honorable guest and principal sir with gifts like sports accessories and certificates. At 11:30 the program ended with lots of prizes and happy faces. At last we all participated in the closing ceremony of our annual sports day. The overall sports man award was given to Shalini who brought glory to the school by winning tennis competition at state level. We hope to see such healthy competing programs in near future too. We thank our school teachers and principal sir for giving us the opportunity to attend this beautiful competetion.

Thank you

Himanshu Kumar


3. Write a paragraph on the following topics :

(a) Malpractice of Cheating

(b) Importance of Health in Life

(c) A Rainy Day in Summer 

Ans. Do self.



(Main Reader : Flamingo)

4. Answer the following:

Describe the circumstances which forced Gandhiji to come to Champaran for the help of the peasants.

Ans. When the indigo production collapsed in Bengal, the European planters of Indigo shifted their operations to Bihar. The farmers of Champaran, a village in Bihar, were forced to grow indigo by the European planters instead of the food crops which were necessary for their survival. The European planters were destroying the productivity of the land which was the main reason for the protest. Mahatma Gandhi was invited by some of the peasants to look after their misery. Gandhiji accepted an invitation and started a mass movement after seeing the plight of the indigo cultivators.


                                         OR

Explain the significance of the title of the lesson “Lost Spring”. 

Ans. The title of the chapter ‘Lost Spring’ is a metaphor used for loss of childhood of millions of child-laborers in India. Spring is symbolic of joy, happiness, beauty, and hope. Childhood can be called the spring of a man’s life. However, children like Saheb-e-alam and Mukesh have no spring in their life because of the poverty they have been born into. Since they don’t enjoy the privileges of childhood that the children of affluent families enjoy, the poet considers these children whose spring (childhood) has been lost. Hence, the title ‘Lost Spring’ is justified.


5. Answer the following questions:

(i) Why was Douglas determined to get over his fear of water ?

Ans. Douglas visited many famous water spots in his country. But whenever he wanted to put his foot into water , the old fear of the deep water would come to his mind. It spoiled all his joys of fishing, boating and swimming. That was why he was determined to get over this fear.


(ii) What did the peddler sell and how did he make those things ?

Ans. The rattrap seller was a poor vagabond, wearing shabby ragged clothes. He sold rattraps to earn a very meager livelihood. He made rattraps from the material that he begged from people.

He did people’s work and in return sought permission to spend night in a garage or insignificant part of the house he would be passing by in the evening. Most of the time he was refused. At times he resorted to petty thievery. He considered the entire world as a big rattrap and all the men and women as rats vulnerable to be trapped to various types of baits. He was always in search of securing some money, by hook or crook. 


(iii) Why was Saheb not happy working at the tea-stall ? Explain.

Ans. Saheb was not really feeling happy working at the tea-stall. According to the author, Saheb does not seem lively and the steel canister he was holding wss more heavy for him than the plastic bag he used to carry so lightly over one of his shoulders.


6. Answer the following questions in about 50 words each :

(i) Why does the poet want us to keep quiet ? 

Ans. The poet wants us to keep quiet in the hope that the moment of tranquillity might help us in finding the answers to our problems. The poet wants us to keep quite as he/she is creating a calm atmosphere and usually poems have a meaning. The silence will help us to think about the meaning of the poem and we could think about it in greater depth. 


(ii) Where is the poet going and who is with her ? (My Mother at Sixty Six)

Ans. The poet was driving from her parent’s home to the Cochin airport. The poet’s mother had comfe to see her off. She was sitting beside her. She was dozing with her mouth open. The words ‘driving’ and ‘doze’ provide a contrast between images of dynamic activity and static passivity respectively. 


(iii) What is the theme of the poem “An Elementary School Classroom in a Slum” ?

Ans. The theme of the poem is the social injustice and class inequality faced by slum children. The theme of the poem, ‘An elementary school classroom’ is the plight of poor children living in slums. The poet, Stephen Spender wants the life of the slum children be changed. He wants their poverty to end. He wishes them to live in healthier, hygienic and beautiful environment. He wants their future to be bright and full of hope. 



(Supplementary Reader : Vistas)

7. Answer the following in about 100 words :

Describe Charlie’s experience at The Third Level.

Ans. Charlie, the protagonist experiences a strange phenomenon at New York Central Railway Station. He is a daily commuter of the intra-city train. One day he strays into a corridor that takes him into the past, year 1894. The people, their attire, ambience, the platform, everything on the platform, locomotive, currency being used, the newspapers, magazines, etc, was old style. Only Charlie was an exception. This unusual experience of Charlie comes to an abrupt end when he has to flee from there in hurry to save himself from being caught by the then cops. 


                                               OR

What is the moral issue that the story ‘Should Wizard Hit Mommy’ raises ?

Ans. The moral issue that the story raises is that whether mothers should do what their children like or they should do what they feel is right even if the children feel otherwise.

Like as is shown in the story. The Roger Skunk is happy with his new smell of roses but his mother is unhappy. She took him back to the wizard to get back that unpleasant smell again.

Being a mother she knows what is good for her child and she did what she should do.


8. Answer the following questions in about 20 words each : 

(i) What does ‘The Third Level’ refer to in the story?

Ans. The third level refers to the subway of the Grand Central Station that takes passengers to Galesburg, Illinois. The third level on the station was a medium of escape for Charley, the narrator from the harsh realities of modern life. It provided him a base where he could interweave fantasy and reality.


(ii) Why was Evans called ‘Evans the Break’ ?

Ans. The Prisoners called Evans as “Evans the break”, because Evans was a smart person who could break out of the prison and escape, he had an ability to deceive or bluff the prisoners. Apart from this he had a past record of escaping from the prison thrice before he came to oxford and this was the reason why Evans was famously called as “Evans The Break”.


(iii) Who is Mr. Lamb ? 

Ans. Mr. Lamb is an old man. He lives in a big house with and has a big garden of his own. His doors are always open and every one is welcomed there. He spends most of his time in reading books or sitting in his garden. While serving in the army his own leg was blown off in a bomb explosion. Now he has a tin leg. Mr. Lamb has reconciled himself with his physical impairment. Children call him ‘Lamey Lamb’ but he is not at all disturbed. His attitude towards life is positive. 


(iv) Who is Dr. Sadao Hoki ? Where did he live ?

Ans. Dr. Sadao Hoki was a Japanese scientist and surgeon. He had spent eight years of his life at a young age in America to learn everything about surgery and medicine. He is a person who was working on a discovery that would completely clean the wound. His house was on the Japanese coast. The low, square stone house beset upon rocks well above a narrow beach.



SET-A (Objective Questions) 

(Reading Skills)

Read the following passages (a), (b) & (c) carefully and answer the questions that follow. Do any two passages : 

(a) Rights and duties are two sides of the same coin. One cannot exist without the other. Duties without rights, are mere slavery. Similarly, rights without duties amount to lawlessness. In any civilized society, rights and duties must go side by side. 

But in today’s world everybody talks much about his rights. There is a great hue and cry if our rights are infringed. But nobody seems to bother much about his duties. That is why there is a great unrest in our present-day life. Actually duties come first and rights afterwards. Many a time, one man’s right is another man’s duty and vice-versa. For example every man has the right to have an undisturbed sleep. So it becomes the duty of his neighbour not to tune his radio at too high a pitch. If we want to enjoy our rights, we should act in such a way that the rights of others are not trespassed. It can happen only if we take due account of our duties also. In short rights and duties are complimentary things and not contradictory.

Questions :

(1) Which are the two sides of the same coin mentioned in the passage?

(A) Slavery and lawlessness

(B) Freedom and rights

(C) Rights and duties

(D) All of the above 

Ans. (C) Rights and duties


(2) What place do rights and duties have in a civilized society?

(A) Rights come before duties

(B) Rights and duties go side by side

(C) Duties come before rights

(D) Rights and duties have no place 

Ans. (B) Rights and duties go side by side


(3) Why is there a great unrest in the present-day life?

(A) Because nobody seems to bother much about his duties.

(B) Because rights and duties go side by side.

(C) Because duties come before rights.

(D) Because there are neither rights nor duties.

Ans. (A) Because nobody seems to bother much about his duties.


(4) What do people do when their rights are infringed?

(A) They give up their rights.

(B) They start doing their duties.

(C) They place their rights before their duties.

(D) They make a great hue and cry.

Ans. (D) They make a great hue and cry.


(5) Rights without duties amount ………..

(A) to slavery

(B) to lawlessness

(C) to civilized society

(D) to none of the above

Ans. (B) to lawlessness


(b) I wish to declare with all earnestness that I do not want any religious ceremonies performed for me after my death. I do not believe in any such ceremonies and to submit to them, even as a matter of form, would be hypocrisy and an attempt to delude ourselves and others. When I die, I should like my body to be cremated. If I die in a foreign country, my body should be cremated there and my ashes sent to Allahabad. A small handful of these ashes should be thrown into the Ganga and the major portion of them disposed of in the manner indicated below. No part of these ashes are to be retained or preserved.

My desire to have a handful of my ashes thrown into the Ganga at Allahabad has no religious significance, so far as I am concerned. I have no religious sentiment in the matter. I have been attached to the Ganga and the Jamuna rivers in Allahabad ever since my childhood and, as I have grown older, this attachment has also grown.

Questions : 

(6) What does Nehru not want after his death?

(A) Any speeches

(B) Any burial

(C) Any religious ceremonies

(D) Any monument

Ans. (C) Any religious ceremonies


(7) How does Nehru want his body to be disposed of if he dies in a foreign country?

(A) He wants his body to be brought back to India and cremated at Allahabad.

(B) He wants to be cremated there and his ashes brought to India. 

(C) He wants his body to be buried in the country where he dies. 

(D) He wants his body to be cremated there and his ashes thrown into some river of that country.

Ans. (B) He wants to be cremated there and his ashes brought to India.


(8) Where does Nehru want a handful of his ashes to be thrown ?

(A) into the Jamuna

(B) into the Ganga

(C) into the Sutlej

(D) into the Godavari

Ans. (B) into the Ganga


(9) Why does Nehru want a handful of his ashes to be thrown into Ganga ?

(A) Because religion demands it.

(B) Because Ganga is a sacred river.

(C) Because Nehru was attached to the Ganga since his childhood.

(D) Because the Ganga falls into the sea.

Ans. (C) Because Nehru was attached to the Ganga since his childhood.


(10) When I die, I should like my body ………….

(A) to be cremated

(B) to be buried

(C) to be preserved

(D) None of the above

Ans. (A) to be cremated


(c) Good communication skills require a high level of self-awareness. Understanding your personal style of communicating will go a long way towards helping you to create a good and lasting impression on others. By becoming more aware of how others perceive you, you can adapt more readily to their styles of communicating. This does not mean you have to be a Chameleon, changing with every personality you meet. Instead, you can make another person more comfortable with you by selecting and emphasizing certain behaviours that fit within your personality and resonate with that of another. In doing this, you will become an active and patient listener. We should use non-verbal behaviours to raise the channel of interpersonal communication. Non-verbal communication is often referred to as body language, facial expressions like smile, gestures, eye contact and even your posture. This shows the person you are communicating with that you are indeed listening actively and will prompt further communications while keeping costly time-consuming misunderstandings at a minimum.

Questions : 

(11) What is the basic requirement of good communication skills?

(A) Self esteem

(B) Self confidence

(C) Self awareness

(D) Self preparation

Ans. (C) Self awareness


(12) What is the characteristic of a Chameleon ?

(A) Adamant

(B) Frugal

(C) Arrogant

(D) Adaptive

Ans. (D) Adaptive


(13) How can we raise the channel of interpersonal communications ?

(A) By using non-verbal behaviours.

(B) Changing with every personality we meet.

(C) By reading good books.

(D) By avoiding misunderstandings with another person.

Ans. (A) By using non-verbal behaviours.


(14) Non-verbal communication is often referred to as :

(A) written communication

(B) verbal communication

(C) body language

(D) good handwriting

Ans. (C) body language


(15) Body language means …………

(A) facial expressions like smile

(B) gestures

(C) eye contact

(D) All of the above

Ans. (D) All of the above



(Grammar) 

(a) Change the narration (any two) :

(16) He said, “God is great.”

(A) He said that God is great.

(B) He said that God was great. 

(C) He said if God is great.

(D) None of the above

Ans. (A) He said that God is great.


(17) The teacher said, “Are you feeling well today ?”

(A) The teacher asked why I was feeling well that day.

(B) The teacher asked if I was feeling well that day.

(C) The teacher told that I was feeling well that day.

(D) The teacher exclaimed with wonder that I was feeling well that day.

Ans. (B) The teacher asked if I was feeling well that day.


(18) Sita says, “I shall come to see the picture. 

(A) Sita said that she would come to see the picture.

(B) Sita said that she will come to see the picture. 

(C) Sita says that she will come to see the picture.

(D) None of the above

Ans. (C) Sita says that she will come to see the picture.

(b) Use suitable articles (any two) : 

(19) The birds fly in ……….. sky.

(A) an

(B) a 

(C) the

(D) x

Ans. (C) the


(20) ……… owl cannot see during day time.

(A) A

(B) An

(C) The

(D) x

Ans. (B) An


(21) Do not make ……… noise.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (A) a


(c) Use suitable modals (any two) :

(22) It ……….. happens to anyone.

(A) should

(B) can

(C) would

(D) None of the above

Ans. (B) can


(23) You ………… consult some good doctor.

(A) must

(B) need to

(C) shall

(D) None of the above

Ans. (B) need to


(24) You ……….. go now.

(A) shall

(B) may

(C) would

(D) None of the above

Ans. (B) may


(d) Change the voice (any two) :

(25) Why did you beat him?

(A) Why is he beaten by you?

(B) Why was he beaten by you?

(C) Why was him beaten by you?

(D) None of the above

Ans. (B) Why was he beaten by you?


(26) You must take exercise.

(A) Exercise must be taken by you.

(B) Exercise must been taken by you.

(C) Exercise must take by you.

(D) None of the above

Ans. (A) Exercise must be taken by you.


(27) It is time to take tea.

(A) It is time to be taken tea.

(B) It is time for tea to be taken.

(C) It is time for tea to take.

(D) It is time for tea to taken.    

Ans. (B) It is time for tea to be taken.


(e) Use correct form of verb (any two) :

(28) The new teacher ………. (teach) us for six months. 

(A) have been teaching

(B) has been teaching

(C) is teaching 

(D) was teaching 

Ans. (B) has been teaching


(29) Last Saturday, I …….. (stay) at home.

(A) have stayed

(B) had stayed

(C) was staying

(D) stayed

Ans. (D) stayed


(30) A brave man ……… (not lose) heart.

(A) has not lost

(B) do not lose

(C) does not lose

(D) None of the above

Ans. (C) does not lose



(Prose)

Read the passage given below carefully and answer the questions that follow : 

Then as I hurried by as fast as I could go, the blacksmith, Wachter, who was there with his apprentice, reading the bulletin, called after me, “Don’t go so fast bub; you’ll get to your school in plenty of time !” I thought he was making fun of me, and reached Mr. Hamel’s little garden all out of breath.

Questions : 

(31) Name the Chapter from which this passage has been taken :

(A) The Last Lesson

(B) The Enemy

(C) The Rattrap

(D) Lost Spring

Ans. (A) The Last Lesson


(32) Who was Wachter ?

(A) A blacksmith

(B) A carpenter

(C) A teacher

(D) An apprentice

Ans. (A) A blacksmith


(33) Who is the writer of this Chapter ?

(A) Anees Jung

(B) Alphonse Daudet

(C) A. R. Barton

(D) Asokamitran

Ans. (B) Alphonse Daudet


(34) Who was standing with Wachter ?

(A) His wife

(B) His son

(C) His apprentice

(D) His teacher

Ans. (C) His apprentice


(35) Who does ‘I’ in the passage refer to ?

(A) Franz 

(B) The soldier

(C) The teacher

(D) The blacksmith 

Ans. (A) Franz 


                                             OR

My introduction to the Y.M.C.A. swimming pool revived unpleasant memories and stirred childish fears. But in a little while I gathered confidence. I paddled with my new water wings, watching the other boys and trying to learn by aping them. I did this two or three times on different days and was just beginning to feel at ease in the water when the misadventure happened.

Questions : 

(36) Name the lesson from which this passage has been taken : 

(A) The Last Lesson 

(B) Deep Water

(C) Lost Spring

(D) indigo

Ans. (B) Deep Water


(37) Who is the author of the chapter ?

(A) Anees Jung

(B) Louis Fischer

(C) William Douglas

(D) A. R. Barton

Ans. (C) William Douglas


(38) What was revived for the writer on being introduced to the Y. M. C. A. swimming pool ?

(A) Unpleasant memories

(B) Sweet memories 

(C) Fearful memories

(D) Both (A) and (C)

Ans. (D) Both (A) and (C)


(39) What did the writer learn watching the other boys ?

(A) Dancing

(B) Swimming 

(C) Painting

(D) Diving

Ans. (B) Swimming


(40) What happened when the writer was just beginning to feel at ease in the water?

(A) Misadventure

(B) Mismanagement

(C) Misunderstanding

(D) None of the above

Ans. (A) Misadventure



(Poetry)

Read the stanza given below and answer the questions that follow :

Aunt Jennifer’s tigers prance across a screen,

Bright topaz denizens of a world of green.

They do not fear the men beneath the tree,

They pace in sleek chilvaric certainty.

Questions : 

(41) Who is the poet of these lines?

(A) Robert Frost

(B) Adrienne Rich

(C) John Keats

(D) Kamala Das

Ans. (B) Adrienne Rich


(42) From which poem these lines have been taken ?

(A) Aunt Jennifer’s Tigers

(B) A Thing of Beauty

(C) Keeping Quiet

(D) My Mother at Sixty Six

Ans. (A) Aunt Jennifer’s Tigers


(43) What are Aunt Jennifer’s tigers doing?

(A) They are not prancing across a screen

(B) They are prancing across a screen.

(C) They are prancing across a river.

(D) None of the above

Ans. (B) They are prancing across a screen.


(44) How do the tigers look?

(A) They do not look like the bright denizens of a world of green.

(B) They look like the bright denizens of underworld.

(C) They look like the bright denizens of a world of green. 

(D) None of the above      

Ans. (C) They look like the bright denizens of a world of green.


(45) What are the tigers not afraid of?

(A) They are not afraid of the men sitting under the tree. 

(B) They are not afraid of aunt sitting under the tree.

(C) They are not afraid of the deer sitting under the tree.

(D) They are not afraid of hunter sitting under the tree.

Ans. (A) They are not afraid of the men sitting under the tree.


                                              OR

Such the sun, the moon

Trees, old and young, sprouting a shady boon

For simple sheep; and such are daffodils

With the green world they live in.

Questions : 

(46) Who is the poet of these lines?

(A) Robert Frost

(B) Kamala Das

(C) John Keats

(D) Adrienne Rich

Ans. (C) John Keats


(47) From which poem these lines have been taken ?

(A) Aunt Jennifer’s Tigers

(B) A Thing of Beauty 

(C) Keeping Quiet

(D) My Mother at Sixty Six

Ans. (B) A Thing of Beauty


(48) What does the poet say about the Sun and the Moon ?

(A) The Sun and the Moon are not beautiful things of nature.

(B) The Sun and the Moon are the heavenly bodies.

(C) The Sun and the Moon are beautiful things of nature.

(D) None of the above

Ans. (C) The Sun and the Moon are beautiful things of nature.


(49) What do the trees do?

(A) They do not provide us the boon of shade.

(B) They provide us the boon of shade.

(C) They produce oxygen to breathe.

(D) None of the above.

Ans. (B) They provide us the boon of shade.


(50) Where do daffodils live ?

(A) Daffodils live in the green world.

(B) Daffodils live in the house.

(C) Daffodils do not live in the green world.

(D) Daffodils do not live in the garden.

Ans. (A) Daffodils live in the green world.


Answer the following questions :

(51) Who is the writer of the story “The Rattrap”?

(A) Ruskin Bond

(B) Selma Lagerlof

(C) R. K. Narayan

(D) Asokamitran

Ans. (B) Selma Lagerlof


(52) When Douglas was ten or eleven years old, what did he decide to learn?

(A) to swim

(B) to dance

(C) to play football 

(D) to play guitar

Ans. (A) to swim


(53) Where does Saheb live?

(A) Seemapuri

(B) Hauz Khas

(C) Chandni Chowk 

(D) Jama Masjid

Ans. (A) Seemapuri


(54) Where does Mukesh’s family work?

(A) In a school

(B) On a farm

(C) In a shop

(D) In a bangle factory

Ans. (D) In a bangle factory


(55) Who was Mr. Hamel ?

(A) A French Teacher

(B) A leader

(C) A doctor

(D) A blacksmith

Ans. (A) A French Teacher

Answer the following questions :

(56) Who is the central character of the story ‘The Third Level?

(A) Marley

(B) Charley

(C) Sam

(D) Douglas 

Ans. (B) Charley


(57) Who is the enemy in the story ‘The Enemy’ ?

(A) An American Soldier

(B) An Indian Soldier

(C) A German Soldier

(D) A Pakistani Soldier

Ans. (A) An American Soldier


(58) How does Mr. Lamb die?

(A) He falls off a ladder

(B) He commits suicide

(C) of heart attack

(D) Of Pneumonia

Ans. (A) He falls off a ladder


(59) Who is Jo in the story ‘Should Wizard Hit Mommy’ ?

(A) Jack’s friend

(B) Jack’s daughter

(C) Jack’s neighbour

(D) None of the above

Ans. (B) Jack’s daughter


(60) Who wants to appear in the O-level German examination in the lesson ‘Evans Tries An O-Level?

(A) Evans

(B) Prison Officer

(C) invigilator

(D) All of the above

Ans. (A) Evans



SET-B (Objective Questions) 

(Reading Skills)

Read the following passages (a), (b) & (c) carefully and answer the questions that follow. Do any two passages : 

(a) It is usually said that our action depends upon our thinking. If we think positively, our action will be positive and will be a cause of happiness all around. It is a game of our mind only. Thinking positively will result in good health, no tension, aura on face and what not? Contrary to it a person with negative thought will be irritating with a deceased thinking. Such a person can never think of something good for others. He/She knows that this is harmful. Even then they keep on finding fault with others. Slowly, it becomes their habit to find something negative even out of positive ways of life. Most of the people dislike them. They become a blot on the society. Therefore, we must try to be positive we must spread positive waves not the negative waves. Positive thoughts cost nothing while negative thoughts cost a lot. Positive thoughts are constructive for our body and mind while negative thoughts are destructive. One positive thought leads to thousands of new ideas while a negative thought blocks our thinking process. We must try to enhance our power of thinking. Only then we can be creative with innovative ideas.

Questions :

(1) What does our action depend upon ?

(A) our happiness

(B) our thinking

(C) both (A) and (B)

(D) neither (A) nor (B) 

Ans. (B) our thinking


(2) What results in good health, no tension and an aura on face ?

(A) Positive thinker

(B) Positive thinking

(C) Negative thinker

(D) Negative thinking

Ans. (B) Positive thinking


(3) Who finds fault with others ?

(A) Positive thinker

(B) Positive thinking

(C) Negative thinker

(D) Negative environment

Ans. (C) Negative thinker


(4) What should we spread ?

(A) Negative waves

(B) Negative thought

(C) Positive talent

(D) Positive waves

Ans. (D) Positive waves


(5) When can we be creative with innovative ideas?

(A) When we enhance our power of creativity

(B) When we enhance our power of innovation

(C) When we enhance our power of thinking

(D) All of the above

Ans. (C) When we enhance our power of thinking


(b) A coconut palm is one of the most beautiful and useful trees. Every part of a coconut tree is useful for human beings. It supplies us food, drink and shelter and also raw material to a number of industries including cosmetics. A coconut tree produces as many as to fruits per year cach of which weight more than a kilogram. The wall of the fruit has three layers a waterproof outer layer, a fibrous middle layer and a hard inner layer. The thick fibrous layer produces coconut fibre known as ‘coir’ which has numerous uses including rope making. The innermost layer is woody, when broken in half, the shells are used as bowls in many parts of Asia. Inside the shell are nutrients. There is sweetish liquid, coconut water, which is enjoyed as a drink. This water gradually solidifies to form the brilliant white, fat-rich, edible part. A dried coconut flash is ‘copra’ which is made into coconut oil and coconut milk which are widely used in cooking in different parts of the world.

Questions : 

(6) What does a coconut tree supply us ?

(A) food, drink and shelter

(B) drink, shelter and raw material

(C) shelter and raw material for industry

(D) All of the above

Ans. (D) All of the above


(7) What is the average weight of a coconut ?

(A) more than 2 ki 

(B) more that 1 kilo

(C) more than 3 kilo

(D) more than to kilo

Ans. (B) more that 1 kilo


(8) How many layers do the wall of the fruit has ?

(A) one

(B) two

(C) three

(D) four

Ans. (C) three


(9) How are the shells used when broken into half ?

(A) as glasses

(B) as coir

(C) as nutrients

(D) as bowls

Ans. (D) as bowls


(10) Which one is the edible part of a coconut fruit ?

(A) outermost layer

(B) brilliant white fat rich part 

(C) middle fibrous part

(D) All of the above

Ans. (B) brilliant white fat rich part


(c) There is no equal to ‘Nature’. Nature here means the natural surroundings not the nature of a man. Our life is directly related to the nature around us. If we keep on destroying or spoiling our natural surroundings, we will have to face awful consequences. Nature is giving us a lot in every way but we are also spoiling our nature in every way. The Sun, the Moon, the Mountains, rivers, birds, animals, water resources, trees etc. all give us something or the other. But what do we give them? How much do we take care of them. We are only spoiling and misusing the natural resources. With a little help of nature we can help ourselves a lot. For example, if we take care of trees only, they will not only keep our environment clean but also give us flowers, fruits, fuel and above all beauty. So, whenever you happen to pass by a little sick plant, arrange some water in a bottle or even a polythene bag and water it. See the change in a few days. You will be the happiest man. Such are the hundreds of examples for taking care of Nature.

Questions :

(11) What does the word ‘Nature’ mean here after reading the passage?

(A) Nature of a man

(B) Nature of an animal

(C) Our natural environment

(D) All of the above

Ans. (C) Our natural environment


(12) What are the parts of nature around us ?

(A) Sun, Moon, Mountains

(B) Rivers, birds, animals

(C) Water resources and trees only

(D) All of the above

Ans. (D) All of the above


(13) How can we help ourselves?

(A) By misusing the nature

(B) By cutting trees

(C) With a little help of nature

(D) By spoiling natural resources

Ans. (C) With a little help of nature


(14) If we take care of trees what will they not give us ?

(A) flowers 

(B) fruits

(C) fuel

(D) fire

Ans. (D) fire


(15) What should you do if you happen to pass by a sick plant ?

(A) uproot the plant

(B) water it with a bottle

(C) water it with the help of a polythene

(D) both (B) and (C)

Ans. (D) both (B) and (C)


(Grammar)

(a) Use suitable articles (any two) :

(16) You are ……….. University graduate.

(A) a

(B) an 

(C) the

(D) x

Ans. (A) a


(17) ………… gold is a precious metal. 

(A) A

(B) An

(C) The

(D) x

Ans. (D) x


(18) Man is ………… mortal.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (D) x


(b) Use suitable modals (any two) :

(19) It is Sunday today. I …………. go to Office.

(A) may

(B) might

(C) can

(D) could

Ans. (B) might


(20) You …………. carry any bag. It is available at st. 

(A) shouldn’t

(B) will not

(C) cannot

(D) needn’t

Ans. (D) needn’t


(21) My grandfather …………. to sing classic songs.

(A) ought

(B) will

(C) can

(D) used

Ans. (D) used


(c) Use correct form of verb (any two) :

(22) If you give me money, I ………… you a watch.

(A) buy

(B) bought

(C) shall buy

(D) have bought

Ans. (C) shall buy


(23) She ………… for two hours. (play)

(A) is playing

(B) was playing

(C) has played

(D) has been playing

Ans. (D) has been playing


(24) My father ………… a match at present.

(A) watches

(B) watched

(C) was watching

(D) is watching

Ans. (D) is watching 


(d) Change the voice (any two) :

(25) She teases me.

(A) I tease her. 

(B) I am teasing her.

(C) I am teased by her.

(D) She is teased by me.

Ans. (C) I am teased by her.


(26) They were telling a lie.”

(A) A lie was told them.

(B) A lie was being told by them.

(C) A lie were told by them.

(D) A lie is told by them.

Ans. (B) A lie was being told by them.


(27) Rachit is disturbing me.

(A) I am disturbed by Rachit.

(B) I am being disturbed by Rachit.

(C) I was disturbed by Rachit.

(D) I was being disturbed by Rachit.

Ans. (B) I am being disturbed by Rachit.


(e) Change the narration (any two) :

(28) He said to me, “Your card has expired”.

(A) He told me that my card had expired.

(B) He said that my card has expired.

(C) He told me that my card has expired.

(D) He told me if my card had expired.

Ans. (A) He told me that my card had expired.


(29) My mother said to me, “Don’t touch that wire”. 

(A) My mother said that not to touch that wire.

(B) My mother prohibited to touch the wire not.

(C) My mother forbade me to touch the wire.

(D) My mother said to not touch the wire.

Ans. (C) My mother forbade me to touch the wire.


(30) You said, “You are my friend.” 

(A) You told me that I was his friend.

(B) You said that I was his friend.

(C) You said that I was my friend. 

(D) You said that I was your friend.

Ans. (D) You said that I was your friend.



(Prose)

Read the passage given below carefully and answer the questions that follow :

After the writing we had a lesson in History, and then the babies chanted their ba, be, bi, bo, bu. Down there at the back of the room old Hauser had put on his spectacles and, holding his primer in both hands, spelled the letters with them. You could see that he, too, was crying, his voice trembled with emotion, and it was so funny to hear him that we all wanted to laugh and cry. Ah, how well I remember it.

Questions : 

(31) Name of the lesson is …………

(A) The Rattrap

(B) The Last Lesson

(C) Deep Water

(D) indigo

Ans. (B) The Last Lesson


(32) Who is the writer of these lines ?

(A) Louis Fischer

(B) William Douglas

(C) Alphones Daudet

(D) Selma Lagerlof

Ans. (C) Alphones Daudet


(33) In which subject did the children have a lesson ?

(A) Hindi

(B) English

(C) Maths

(D) History

Ans. (D) History


(34) Who is ‘he’ in the passage ?

(A) Franz

(B) M. Hamel

(C) Old Houser

(D) A Student

Ans. (B) M. Hamel


(35) Who is the narrator of these lines ?

(A) Franz

(B) M. Hamel

(C) Alphones Daudet

(D) Old Houser

Ans. (A) Franz


                                               OR

But the jump made no difference. The water was still around me. I looked for ropes, ladders, water wings. Nothing but water. A mass of yellow water held me. Stark terror took an even deeper hold on me, like a great charge of electricity. I shook and trembled with fright. My arms wouldn’t move. My legs wouldn’t move. I tried to call for help, to call for mother. Nothing happened.

Questions : 

(36) Name of the lesson is ………….

(A) Lost Spring

(B) The Last Lesson

(C) Deep Water

(D) The Rattrap

Ans. (C) Deep Water


(37) Name of the writer is ………….

(A) Alphonse Daudet

(B) William Douglas

(C) Anees Jung

(D) Selma Lagerlof

Ans. (B) William Douglas


(38) What was there around the author when he was looking for something ?

(A) Water

(B) Ropes

(C) Ladder

(D) Water Wings

Ans. (A) Water


(39) The author was helpless because his :

(A) arms wouldn’t move

(B) legs wouldn’t move

(C) both (A) and (B) 

(D) All of the above

Ans. (C) both (A) and (B) 


(40) The colour of the water in the pond was …………

(A) Blue

(B) Black

(C) Yellow 

(D) Green

Ans. (C) Yellow



(Poetry)

Read the stanza given below and answer the questions that follow :

A thing of beauty is a joy forever

Its loveliness increases, it will never

Pass into nothingness; but will keep 

A bower quiet for us, and a sleep

Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.

Questions : 

(41) Name the poet of these lines:

(A) Robert Frost

(B) Kamala Devi

(C) John Keats

(D) Adrienne Rich

Ans. (C) John Keats


(42) What is a joy forever ?

(A) a sound sleep

(B) a thing of beauty

(C) a bad dream

(D) a beautiful flower

Ans. (B) a thing of beauty


(43) What will never pass into nothingness ?

(A) happiness

(B) sadness

(C) a bower

(D) a thing of beauty

Ans. (D) a thing of beauty


(44) ‘Beauty’ here includes :

(A) a bower

(B) sweet dreams

(C) health

(D) All of them

Ans. (D) All of them


(45) What does the word ‘bower’ in the above lines mean?

(A) a cluster of fruits

(B) a cluster of boys

(C) a cluster of trees

(D) a cluster of leaves

Ans. (C) a cluster of trees


                                                OR

Surely, Shakespeare is wicked, the map is a bad example, 

With ships and Sun and love tempting them to steal …………

For lives that slyly turn into their cramped holes

From fog to endless night ? On their slag heap children

Wear skins peeped through by bones and spectacles of steel

Questions : 

(46) What is the name of the Poet?

(A) Kamala Das

(B) John Keats

(C) Stephen Spender

(D) Pablo Neruda 

Ans. (C) Stephen Spender


(47) What is the name of the poem ?

(A) My Mother at Sixty Six

(B) An Elementary School Classroom in a Slum

(C) A Thing of Beauty

(D) Aunt Jennifer’s Tigers

Ans. (B) An Elementary School Classroom in a Slum


(48) What does the map mean to the children ?

(A) A good example

(B) A temptation

(C) A bad example

(D) A useful article

Ans. (C) A bad example


(49) What is considered as wicked by the children ?

(A) Shakespeare

(B) Map

(C) Spectacles

(D) Slag heaps

Ans. (A) Shakespeare


(50) Where do these children live?

(A) in cramped holes

(B) on slag heaps

(C) in slum areas

(D) all of the above

Ans. (C) in slum areas


Answer the following questions :

(51) Where from did the rattrap seller steal the money ?

(A) from almirah

(B) from pouch

(C) from a box

(D) from his pocket

Ans. (B) from pouch


(52) Where was Gandhiji’s ashram situated ?

(A) Delhi

(B) Mumbai

(C) Champaran

(D) Sevagram

Ans. (D) Sevagram


(53) Who is the writer of the story ‘Deep Water’ ?

(A) Anees Jung

(B) William Douglas

(C) Selma Lagerlof 

(D) Alphones Daudet

Ans. (B) William Douglas


(54) Mukesh’s father was a poor …………

(A) Farmer

(B) Motor mechanic

(C) Bangle maker

(D) Labourer

Ans. (C) Bangle maker


(55) Why were the people of the village sitting at the back benches of the class ?

(A) to express their happiness 

(B) to express a word of thanks

(C) to express their doubts

(D) none of the above

Ans. (B) to express a word of thanks


Answer the following questions :

(56) Who is the writer of the story ‘The Third Level’ ?

(A) Kalki

(B) Pearl S. Buck

(C) Jack Finney

(D) Tishani Doshi 

Ans. (C) Jack Finney


(57) What did Dr. Sadao and his wife do with the enemy soldier ?

(A) They threw him back into the sea

(B) They got him arrested

(C) They took him to their home

(D) They killed him on the spot 

Ans. (C) They took him to their home


(58) Who told a new story to Jo everyday ?

(A) her mother

(B) her brother

(C) her father

(D) her sister 

Ans. (C) her father


(59) Derry was a …………

(A) gardner

(B) young boy

(C) naughty boy

(D) old man

Ans. (B) young boy


(60) The invigilator during Evans Exams is a:

(A) Teacher

(B) Friend of Evans

(C) inspector

(D) Friend of Governor

Ans. (B) Friend of Evans



SET-C (Objective Questions) 

(Reading Skills)

Read the following passages (a), (b) & (c) carefully and answer the questions that follow. Do any two passages : 

(a) The true aim of education is the all-round development of a child. It should provide not only theoretical knowledge but the practical knowledge also. It should train not only the head but also the hands and the heart. In comparison to the present education system, the new education policy has some scope of giving practical knowledge to every child. The present education system has miserably failed even to decide proper line-age for the students. Even after graduation and post graduation, they don’t know what they want to be. They cannot do anything useful. The present system of education only gives bookish knowledge. There is no place for physical or manual labour or training. The new education policy seems to be practical oriented. From 6th standard a child will be able to choose his career options. There will be many courses regarding skills in professional courses. If a student starts skill courses at an early stage, he/she will be able to be self-sufficient by the time they reach their graduation.

Questions :

(1) What is the true aim of education ?

(A) It should provide theoretical knowledge

(B) It should provide all-round development

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above 

Ans. (B) It should provide all-round development


(2) Education should give training to our ………….

(A) Head

(B) Hands

(C) Heart

(D) All of the above

Ans. (D) All of the above


(3) Even after graduation what do the students not know ?

(A) What they want to be

(B) What they will be made

(C) That their aim is fix

(D) That they will be successful

Ans. (A) What they want to be


(4) In comparison to the old one, the new education policy is …………

(A) Theoretical

(B) Practical oriented

(C) Technical

(D) All of the above

Ans. (B) Practical oriented


(5) When will a child be able to choose his career options ?

(A) From 9th standard

(B) From 8th standard

(C) From 6th standard

(D) From 5th standard

Ans. (C) From 6th standard

(b) “Do you follow traffic rules ?” asked a friend from another. This is such a question which compels all of us to think how much do we follow all the traffic rules. We wear the helmet only when there is a policeman at the crossing or a check point. We tie a seat-belt only when there is a checking or when we enter from Haryana to Delhi or any other state where there is a heavy fine without seat belt. We rarely think that the helmet and the seat-belts are for our safety. But it has been seen that even a rider of a motorbike doesn’t wear a helmet what to talk of the pillions who sometimes are 2 to 3 in number and there are times when we see a strange scene of 5 persons on a single bike. Such people rarely think of their own or other’s safety. Sometimes, there are scenes when a police man is seen running behind a bike or a scooter for, the rider’s not wearing helmet. In such an effort both of them may get injured. It means that we follow traffic rules only out of fear and not for our safety.

Questions : 

(6) What compels all of us ?

(A) The question about traffic

(B) The question about traffic rules

(C) The question about breaking traffic rules

(D) All of them

Ans. (B) The question about traffic rules


(7) When do we wear a helmet ?

(A) When we are crossing the road

(B) When we are standing by roadside

(C) When we see a policeman

(D) When a policeman says us to wear

Ans. (C) When we see a policeman


(8) When do we tie a seat belt ?

(A) When we enter from Delhi to Haryana

(B) When we enter from Haryana to Delhi

(C) When we enter from one city to another

(D) When we enter from Haryana to U.P.

Ans. (B) When we enter from Haryana to Delhi


(9) What is the purpose of helmet and seat-belt ?

(A) They cover our head and body respectively and save us from rain

(B) They save us from jerks on the road

(C) They save us from injury during accident

(D) They add to the beauty of a rider

Ans. (C) They save us from injury during accident


(10) How many pillions are seen sometimes on a motorbike ?

(A) 1-2 pillions

(B) 2-3 pillions

(C) 3-4 pillions

(D) 4-5 pillions

Ans. (B) 2-3 pillions


(c) I wish to declare with all earnestness that I donot want any religious ceremonies performed for me after my death. I do not believe in any such ceremonies and to submit to them, even as a matter of form, would be hypocrisy and an attempt to delude ourselves and others. When I die, I should like my body to be cremated. If I die in a foreign country, my body should be cremated there and my ashes sent to Allahabad. A small handful of these ashes should be thrown into the Ganga and the major portion of them disposed of in the manner indicated below. No part of these ashes are to be retained or preserved.

My desire to have a handful of my ashes thrown into the Ganga at Allahabad has no religious significance, so far as I am concerned. I have no religious sentiment in the matter. I have been attached to the Ganga and the Jamuna rivers in Allahabad ever since my childhood and, as I have grown older, this attachment has also grown.

Questions :

(11) What does Nehru not want after his death ?

(A) Any speeches

(B) Any burial

(C) Any religious ceremonies

(D) Any monument

Ans. (C) Any religious ceremonies


(12) How does Nehru want his body to be disposed of if he dies in a foreign country ?

(A) He wants his body to be brought back to India and cremated at Allahabad.

(B) He wants to be cremated there and his ashes brought to Ind. 

(C) He wants his body to be buried in the country where he dies.

(D) He wants his body to be cremated there and his ashes thrown into some river of that country.

Ans. (B) He wants to be cremated there and his ashes brought to India.


(13) Where does Nehru want a handful of his ashes to be thrown ?

(A) into the Jamuna

(B) into the Ganga

(C) into the Sutlej

(D) into the Godavari

Ans. (B) into the Ganga


(14) Why does Nehru want a handful of his ashes to be thrown into Ganga ?

(A) Because religion demands it.

(B) Because Ganga is a sacred river. 

(C) Because Nehru was attached to the Ganga since his childhood.

(D) Because the Ganga falls into the sea.

Ans. (C) Because Nehru was attached to the Ganga since his childhood.


(15) When I die, I should like my body ………….. 

(A) to be cremated

(B) to be buried

(C) to be preserved 

(D) None of the above

Ans. (A) to be cremated



(Grammar)

(a) Use suitable articles (any two) :

(16) I am not ………. S.H.O.

(A) x

(B) a

(C) the

(D) an 

Ans. (D) an


(17) What ……….. fine weather it is today!

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (A) a


(18) The birds fly in ……….. sky.

(A) an

(B) a

(C) the

(D) x

Ans. (C) the

(b) Use suitable modals (any two) :

(19) The weather is not fine. We ……….. go to park.

(A) shouldn’t 

(B) needn’t

(C) can

(D) shall

Ans. (A) shouldn’t


(20) She ………… speak three languages.

(A) will

(B) need

(C) can

(D) shall

Ans. (C) can


(21) You ………….. consult some good doctor.

(A) must

(B) need to

(C) shall

(D) None of the above

Ans. (B) need to

(c) Use correct form of verb (any two) :

(22) Three persons …………. to visit our home every Sunday. (come)

(A) come

(B) came

(C) will come

(D) are coming

Ans. (A) come


(23) He ………. in our village for 2 years. (live)

(A) lives 

(B) have lived

(C) was living

(D) has been living

Ans. (D) has been living


(24) The new teacher ………… (teach) us for six months.

(A) have been teaching

(B) has been teaching 

(C) is teaching

(D) was teaching

Ans. (B) has been teaching

(d) Change the voice (any two) :

(25) Rishi is writing a letter.

(A) A letter is written by Rishi.

(B) A letter is being written by Rishi.

(C) A letter was written by Rishi.

(D) A letter was being written by Rishi.

Ans. (B) A letter is being written by Rishi.


(26) We bought a new mobile.

(A) A new mobile had been bought by us.

(B) A new mobile is bought by us. 

(C) A new mobile was bought by us.

(D) A new mobile has been bought by us.

Ans. (C) A new mobile was bought by us.


(27) You must take exercise.

(A) Exercise must be taken by you. 

(B) Exercise must been taken by you.

(C) Exercise must take by you.

(D) None of the above

Ans. (A) Exercise must be taken by you. 


(e) Change the narration (any two) :

(28) He said to me, “Honesty is the best policy”.

(A) He said to me that honesty is the best policy.

(B) He told me that honesty was the best policy.

(C) He told me that honesty is the best policy.

(D) He told me if honesty is the best policy.

Ans. (C) He told me that honesty is the best policy.


(29) He said to me, “Thank you.”

(A) He told me thank you.

(B) He told me that thank me.

(C) He thanked me.

(D) None of the above.

Ans. (C) He thanked me.


(30) He said, “God is great.”

(A) He said that God is great.

(B) He said that God was great. 

(C) He said if God is great.

(D) None of the above

Ans. (A) He said that God is great.



(Prose)

Read the passage given below carefully and answer the questions that follow :

My introduction to the Y.M.C.A. swimming pool revived unpleasant memories and stirred childish fears. But in a little while I gathered confidence. I paddled with new water wings, watching the other boys and trying to learn by aping them. I did this two or three times on different days and was just beginning to feel at ease in the water when the misadventure happened.

Questions :

(31) What is the name of the lesson of these lines ?

(A) Lost Spring

(B) Deep Water

(C) The Last Lesson

(D) The Rattrap

Ans. (B) Deep Water


(32) Who is the writer of these lines ?

(A) Selma Lagerlof

(B) William Douglas 

(C) Louis Fischer 

(D) Anees Jung

Ans. (B) William Douglas


(33) What is the full form of Y.M.C.A. ?

(A) Young Man’s Christian Association

(B) Young Men Christian Association

(C) Young Man’s Christ Association

(D) Young Men Christ Association

Ans. (B) Young Men Christian Association


(34) How did the author paddle ? 

(A) with water tank

(B) with water bottles

(C) with water wings

(D) with his hands and feet       

Ans. (C) with water wings


(35) What happened when writer was just beginning to feel at ease ? 

(A) Mistake

(B) Mismatch

(C) Misadventure

(D) Misinterpretation

Ans. (C) Misadventure


                                             OR

My acquaintance with the barefoot ragpickers leads me to Seemapuri, a place on the periphery of Delhi yet miles away from it, metaphorically. Those who live here are squatters who came from Bangladesh back in 1971. Saheb’s family is among them. Seemapuri was then a wilderness. It still is, but it is no longer empty. In the structures of mud, with roofs of tin and tarpaulin, devoid of sewage, drainage or running water, live 10,000 ragpickers.

Questions : 

(36) Name the chapter of these lines :

(A) Deep water

(B) indigo

(C) Lost Spring

(D) The Rattrap

Ans. (C) Lost Spring


(37) What is the name of the writer of these lines ?

(A) Alphonse Daudet

(B) Anees Jung

(C) Selma Lagerlof

(D) Pearl S. Buck

Ans. (B) Anees Jung


(38) Which place is situated in the periphery of Delhi according to the passage ?

(A) Delhi

(B) Dhaka

(C) Bangladesh

(D) Seemapuri

Ans. (D) Seemapuri


(39) Where from did the squatters come ?

(A) Delhi

(B) Mumbai

(C) Bangladesh

(D) Seemapuri

Ans. (C) Bangladesh


(40) How many ragpickers live in the periphery of Seemapuri ?

(A) 5,000

(B) 10,000

(C) 15,000

(D) 20,000

Ans. (B) 10,000



(Poetry) 

Read the stanza given below and answer the questions that follow : 

When aunt is dead, her terrified hands will lie

Still ringed with ordeals, she was mastered by

The tigers in the panel that she made

Will go on prancing, proud and unafraid.

Questions :

(41) What is the name of the poem ?

(A) Keeping Quiet

(B) My Mother at Sixty Six

(C) Roadside Stand

(D) Aunt Jennifer’s Tigers

Ans. (D) Aunt Jennifer’s Tigers


(42) What is the name of the poet ?

(A) John Keats 

(B) Pablo Neruda

(C) Kamala Das

(D) Adrienne Rich

Ans. (D) Adrienne Rich


(43) What was the aunt mastered by ?

(A) by panel 

(B) by her ring

(C) by ordeals

(D) by her hands

Ans. (C) by ordeals


(44) The tigers in the panel will go on ………..

(A) prancing

(B) proud

(C) unafraid

(D) All of them

Ans. (D) All of them


(45) Where are the tigers ?

(A) in jungle

(B) on the panel

(C) in the cage

(D) in the zoo

Ans. (B) on the panel


                                            OR

Or Crook-necked golden squash with silver warts

Or beauty rest in a beautiful mountain scene

You have the money, but if you want to be mean,

Why keep your money (this crossly) and go along

Questions : 

(46) Name the poem :

(A) My Mother at Sixty Six

(B) Aunt Tigers

(C) A Roadside Stand

(D) An Elementary School Classroom in a Slum

Ans. (C) A Roadside Stand


(47) Name the poet :

(A) John Keats

(B) Robert Frost

(C) Kamala Das

(D) Adrienne Rich

Ans. (B) Robert Frost


(48) What do the readers or listeners have ?

(A) Money

(B) Beauty

(C) Squash

(D) Silver Wartz

Ans. (A) Money


(49) What is found in the beautiful mountain scene ?

(A) Money

(B) Golden squash

(C) Beauty

(D) Trees

Ans. (C) Beauty


(50) Where does the beauty rest ?

(A) in a beautiful river 

(B) in a beautiful silver

(C) in a beautiful mountain scene

(D) in a beautiful sea

Ans. (C) in a beautiful mountain scene


Answer the following questions :

(51) Who stole the old man’s money ?

(A) The ironman

(B) The thieves 

(C) The rattrap seller

(D) The policeman

Ans. (C) The rattrap seller


(52) Who were the owners of the most of the arable land in Champaran ? 

(A) Farmers 

(B) Richmen

(C) Englishmen

(D) All of them

Ans. (C) Englishmen


(53) Who was appointed for learning swimming ? 

(A) Teacher

(B) Friend

(C) Student

(D) Trainer

Ans. (D) Trainer


(54) What did Mukesh want to become ?

(A) a teacher

(B) a bangle maker

(C) a motor driver

(D) a motor mechanic

Ans. (D) a motor mechanic


(55) What is the meaning of Saheb-e-Alam ?

(A) Lord of World

(B) Lord of Bangladesh

(C) Lord of Universe 

(D) Lord of India 

Ans. (C) Lord of Universe


Answer the following questions :

(56) The name of the main character in The Third Level is ………..

(A) Charlay

(B) Charley

(C) Charli

(D) Charlie

Ans. (B) Charley


(57) The American soldier was found by Dr. Sadao and Hana nearly the

(A) Station

(B) Mountain

(C) Sea shore

(D) in the middle of sea

Ans. (C) Sea shore


(58) Jack told the story of a ………. on that day.

(A) Roger Cat

(B) Roger Rat

(C) Roger Monkey

(D) Roger Skunk

Ans. (D) Roger Skunk


(59) People avoid Derry because of :

(A) a broken leg 

(B) a scar on his face

(C) a scar on leg

(D) a broken hand

Ans. (B) a scar on his face


(60) What was there in rubber ring/tube brought by McLeary ?

(A) Pig’s skin

(B) Goat’s blood

(C) Pig’s blood

(D) Goat’s skin

Ans. (C) Pig’s blood



SET-D (Objective Questions) 

(Reading Skills)

Read the following passages (a), (b) & (c) carefully and answer the questions that follow. Do any two passages : 

(a) There is no equal to ‘Nature’. Nature here means the natural surroundings not the nature of a man. Our life is directly related to the nature around us. If we keep on destroying or spoiling our natural surroundings, we will have to face awful consequences. Nature is giving us a lot in every way but we are also spoiling our nature in every way. The Sun, the Moon, the Mountains, rivers, birds, animals, water resources, trees etc. all give us something or the other. But what do we give them? How much do we take care of them. We are only spoiling and misusing the natural resources. With a little help of nature we can help ourselves a lot. For example, if we take care of trees only, they will not only keep our environment clean but also give us flowers, fruits, fuel and above all beauty. So, whenever you happen to pass by a little sick plant, arrange some water in a bottle or even a polythene bag and water it. See the change in a few days. You will be the happiest man. Such are the hundreds of examples for taking care of Nature.

Questions : 

(1) What does the word ‘Nature’ mean here after reading the passage ?

(A) Nature of a man

(B) Nature of an animal

(C) Our natural environment

(D) All of the above 

Ans. (C) Our natural environment


(2) What are the parts of nature around us ?

(A) Sun, Moon, Mountains

(B) Rivers, birds, animals

(C) Water resources and trees only

(D) All of the above

Ans. (D) All of the above


(3) How can we help ourselves ?

(A) By misusing the nature

(B) By cutting trees

(C) With a little help of nature

(D) By spoiling natural resources

Ans. (C) With a little help of nature


(4) If we take care of trees what will they not give us ?

(A) flowers

(B) fruits

(C) fuel 

(D) fire

Ans. (D) fire


(5) What should you do if you happen to pass by a sick plant ?

(A) uproot the plant

(B) water it with a bottle

(C) water it with the help of a polythene

(D) both (B) and (C)

Ans. (D) both (B) and (C)


(b) Soft drinks or say cold drinks have become a part of our intake habits. Its consumption has become a highly visible and controversial public health and public policy issue. Many people think that soft drinks are a cause of many diseases including obesity and related health problems. Especially, our young guys and children become habitual of soft drinks. The taste is upto the tongue only. They don’t know how harmful it is for the rest of the body also. If we take cold drinks in excess, it will cause a number of ailments. There are some people who enjoy soft drinks or cold drinks in the name of any celebration. They try to quench their thirst only with a cold drink. Most of these drinks are sugar sweetners which is a poison for some parts of our body. Though they are soothing to taste buds but increase the risk of heart problems or diabetes if taken regularly. High level of sugar in soda places a lot of stress on our pancreas also. It is terrible for our teeth also. So, we must avoid cold drinks as much as possible. Better options are fruits, raw vegetables and leafy vegetables.

Questions :  

(6) What has become a public health and public policy issue ?

(A) intake of cold water

(B) intake of cold drinks

(C) intake of ice cream

(D) all of the above

Ans. (B) intake of cold drinks


(7) According to many people, obesity is the cause of taking :

(A) Cold drinks

(B) Soft drinks

(C) Both (A) and (B) 

(D) None of them

Ans. (B) Soft drinks


(8) What do you mean by ‘ailments’ given in the passage ?

(A) name of soft drink

(B) absence of diseases

(C) sugary content

(D) diseases

Ans. (D) diseases


(9) For some parts of our body sugar sweetners are like ………..

(A) cold drink

(B) honey

(C) remedy

(D) poison

Ans. (D) poison


(10) What are the better options to avoid soft drink ?

(A) Fruits, raw and leafy vegetables

(B) Sugar sweetners

(C) ice creams

(D) Cold water

Ans. (A) Fruits, raw and leafy vegetables


(c) It is usually said that our action depends upon our thinking. If we think positively, our action will be positive and will be a cause of happiness all around. It is a game of our mind only. Thinking positively will result in good health, no tension, aura on face and what not? Contrary to it a person with negative thought will be irritating with a deceased thinking. Such a person can never think of something good for others. He/She knows that this is harmful. Even then they keep on finding fault with others. Slowly, it becomes their habit to find something negative even out of positive ways of life. Most of the people dislike them. They become a blot on the society. Therefore, we must try to be positive we must spread positive waves not the negative waves. Positive thoughts cost nothing while negative thoughts cost a lot. Positive thoughts are constructive for our body and mind while negative thoughts are destructive. One positive thought leads to thousands of new ideas while a negative thought blocks our thinking process. We must try to enhance our power of thinking. Only then we can be creative with innovative ideas.

Questions : 

(11) What does our action depend upon ?

(A) our happiness

(B) our thinking

(C) both (A) and (B)

(D) neither (A) nor (B)

Ans. (B) our thinking


(12) What results in good health, no tension and an aura on face ?

(A) Positive thinker

(B) Positive thinking

(C) Negative thinker

(D) Negative thinking

Ans. (B) Positive thinking


(13) Who finds fault with others ?

(A) Positive thinker

(B) Positive thinking

(C) Negative thinker

(D) Negative environment

Ans. (C) Negative thinker


(14) What should we spread ?

(A) Negative waves

(B) Negative thought

(C) Positive talent

(D) Positive waves

Ans. (D) Positive waves


(15) When can we be creative with innovative ideas ?

(A) When we enhance our power of creativity

(B) When we enhance our power of innovation

(C) When we enhance our power of thinking

 (D) All of the above

Ans. (C) When we enhance our power of thinking



(Grammar)

(a) Use suitable articles (any two) :

(16) Mumbai is …………. capital of Maharashtra.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (C) the


(17) Man is ……….. mortal.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (D) x


(18) You are ……….. University graduate.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) x

Ans. (A) a 


(b) Use suitable modals (any two) :

(19) My grandfather …………. to sing classic songs.

(A) ought

(B) will

(C) can 

(D) used

Ans. (D) used


(20) The teacher said, “Yes, you ……… come in.” 

(A) can

(B) may

(C) will

(D) should

Ans. (B) may


(21) It is Sunday today. I ……….. go to Office.

(A) may

(B) might

(C) can

(D) could

Ans. (B) might


(c) Use correct form of verb (any two) :

(22) I have not ………….. all the questions so far.

(A) attempt

(B) attempts

(C) attempted

(D) attempting

Ans. (C) attempted


(23) My father ……….. a match at present. 

(A) watches

(B) watched

(C) was watching

(D) is watching

Ans. (D) is watching


(24) If you give me money, I ………. you a watch. 

(A) buy

(B) bought

(C) shall buy

(D) have bought

Ans. (C) shall buy 


(d) Change the voice (any two) :

(25) Rachit is disturbing me.

(A) I am disturbed by Rachit.

(B) I am being disturbed by Rachit.

(C) I was disturbed by Rachit.

(D) I was being disturbed by Rachit.

Ans. (B) I am being disturbed by Rachit.


(26) She has cheated us everytime. 

(A) Everytime has been cheated us by her.

(B) We has been cheated by her everytime. 

(C) We have been cheated by her everytime.

(D) Everytime, have been cheated by her.

Ans. (C) We have been cheated by her everytime.


(27) She teases me. 

(A) I tease her.

(B) I am teasing her.

(C) I am teased by her.

(D) She is teased by me.

Ans. (C) I am teased by her.


(e) Change the narration (any two) : 

(28) You said, “You are my friend.” 

(A) You told me that I was his friend. 

(B) You said that I was his friend.

(C) You said that I was my friend.

(D) You said that I was your friend.

Ans. (D) You said that I was your friend.


(29) The teacher said to the boys, “You will get good marks this time.”

(A) The teacher told the boys if I would get good marks that time.

(B) The teacher told the boys that they were get good marks this time.

(C) The teacher told the boys, “They would get good marks this time.”

(D) The teacher told the boys that they would get good marks that time.

Ans. (D) The teacher told the boys that they would get good marks that time.


(30) He said to me, “Your card has expired”.

(A) He told me that my card had expired.

(B) He said that my card has expired.

(C) He told me that my card has expired.

(D) He told me if my card had expired.

Ans. (A) He told me that my card had expired.



(Prose)

Read the passage given below carefully and answer the questions that follow :

When I passed the town hall, there was a crowd in front of the bulletin board. For the last two years, all our bad news had come from there the lost battles, the draft, the orders of the commanding officer – and I thought to myself, without stopping, “What can be the matter now ?” Then I hurried by as fast as I could go, the blacksmith, Wachter, who was there with his apprentice, reading the bulletin, called after me, “Don’t go fast, bub, you’ll get to your school in plenty of time.”

Questions : 

(31) Name the lesson :

(A) Lost Spring

(B) The Last Lesson

(C) Rattrap

(D) indigo

Ans. (B) The Last Lesson


(32) Name the author of these lines :

(A) Selma Lagerlof

(B) Anees Jung

(C) Both (A) and (B)

(D) Alphonse Daudet

Ans. (D) Alphonse Daudet


(33) Where from all the bad news had come ?

(A) from town hall

(B) from television

(C) from radio station

(D) from bulletin board

Ans. (D) from bulletin board


(34) ‘Apprentice’ in the passage means same as ………….

(A) friend

(B) owner

(C) pupil

(D) neighbour

Ans. (C) pupil


(35) For how many years all the bad news had come from the bulletin board ?

(A) one year

(B) two years

(C) three years

(D) four years

Ans. (B) two years


                                             OR

Most of the arable land in the Champaran district was divided into large estates owned by Englishmen and worked by Indian tenants. The Chief Commercial crop was Indigo. The landlords compelled all the tenants to plant three twentieths or 15% of their holdings with indigo and surrender the entire indigo harvest as rent. This was done by long term contact.

Questions : 

(36) What is the name of the chapter from which these lines have been taken ? 

(A) Lost Spring

(B) The Last Lesson

(C) indigo

(D) Deep Water

Ans. (C) indigo


(37) Who is the writer of these lines ?

(A) Anees Jung 

(B) Stephen Spender

(C) Adrienne Rich

(D) Louis Fischer

Ans. (D) Louis Fischer


(38) Who owned most of the arable land in Champaran ?

(A) Gandhiji

(B) Farmers

(C) Englishmen

(D) Lawyers

Ans. (C) Englishmen


(39) Which one of the following was the commercial crop in Champaran ? 

(A) Wheat

(B) Rice

(C) Gram

(D) indigo

Ans. (D) indigo


(40) The farmers were ordered to surrender the entire indigo crop as …………..

(A) rent

(B) tax

(C) fair

(D) wages

Ans. (A) rent



(Poetry)

Read the stanza given below and answer the questions that follow :

……. and looked out at young

trees sprinting, the merry children spilling

out of their homes, but after the airport’s

security check, standing a few yards

away, I looked again at her wan, pale

Questions : 

(41) Name the poem :

(A) Aunt Jennifer’s Tigers

(B) A Roadside Stand

(C) My Mother at Sixty Six

(D) Keeping Quiet

Ans. (C) My Mother at Sixty Six


(42) Name the poet :

(A) Pablo Neruda

(B) Kamala Das

(C) John Keats

(D) Adrienne Rich

Ans. (B) Kamala Das


(43) What are the young sprinting objects outside ?

(A) Trees

(B) Children

(C) Airport

(D) Car

Ans. (A) Trees


(44) What is wan and pale in the stanza ?

(A) Mother’s hands

(B) Mother’s fingers

(C) Mother’s face

(D) Mother’s saree      

Ans. (C) Mother’s face


(45) What did the poetess look at again ?

(A) her car

(B) her mother

(C) her saree

(D) her face in the mirror

Ans. (B) her mother


                                              OR

Fishermen in the cold sea

would not harm Whales

and the man gathering salt

would look at his hurt hands.

Questions : 

(46) Name the poem :

(A) My Mother at Sixty Six

(B) A Thing of Beauty

(C) A Roadside Stand

(D) Keeping Quiet

Ans. (D) Keeping Quiet


(47) Name the poet of these lines :

(A) John Keats

(B) Adrienne Rich

(C) Pablo Neruda

(D) Robert Frost 

Ans. (C) Pablo Neruda


(48) What would the Fishermen do ?

(A) would not row the boat

(B) would not catch the fish

(C) would not harm the whales

(D) would not harm themselves

Ans. (C) would not harm the whales


(49) What would the man gathering salt do ?

(A) would catch the fish

(B) would look at his hands

(C) would catch the fishermen

(D) would look at his legs

Ans. (B) would look at his hands


(50) Who would look at his hurt hands ?

(A) Fishermen 

(B) Salt gatherers

(C) Waterman

(D) Salt eaters

Ans. (B) Salt gatherers


Answer the following questions :

(51) Which language is the narrator talking about in The Last Lesson ?

(A) German

(B) French 

(C) Russian

(D) Chinese

Ans. (B) French


(52) With whom does Saheb go here and there ?

(A) With mother

(B) With father

(C) With friends

(D) With enemies

Ans. (C) With friends


(53) The author in Deep Water has an aversion for :

(A) Tea

(B) Milk

(C) Coffee

(D) Water

Ans. (D) Water


(54) What is the name of Ironmaster’s daughter ?

(A) Medla

(B) Wanda

(C) Edla

(D) Amanda

Ans. (C) Edla


(55) Where was Rajkumar Shukla waiting for Gandhiji ?

(A) at Sewagram

(B) at Alampur

(C) at Kolkata (Calcutta)

(D) at Muzaffarpur

Ans. (C) at Kolkata (Calcutta)


Answer the following questions :

(56) When Charley was looking at his stamp collection he found ………… dated July 18, 1894.

(A) a ticket

(B) an envelope

(C) an address

(D) a 500 rupee note

Ans. (B) an envelope


(57) What did Dr. Sadao do at last to get rid of the enemy?

(A) he left him in the market

(B) he gave him a boat and let him go 

(C) he gave him a gun

(D) he killed him with a gun

Ans. (B) he gave him a boat and let him go


(58) Roger Skunk’s mother took Roger back to …………

(A) The Owl 

(B) The Jungle

(C) The Well

(D) The Wizard

Ans. (D) The Wizard


(59) In the evening from where did Jo’s father come/return?

(A) Toston

(B) Moston

(C) Foston

(D) Boston

Ans. (D) Boston


(60) The name of the writer of the play On The Face Of It is ………….

(A) Kalki

(B) Tishani Doshi

(C) Susan Hill

(D) Pearl S. Buck

Ans. (C) Susan Hill



error: MsEducationTv.com