HBSE Class 12th English Solved Question Paper 2021

HBSE Class 12th English Solved Question Paper 2021 

HBSE Class 12 English Previous Year Question Paper with Answer. HBSE Board Solved Question Paper Class 12 English 2021. HBSE 12th Question Paper Download 2021. HBSE Class 12 English Paper Solution 2021. Haryana Board Class 12th English Question Paper 2021 Pdf Download with Answer.  



Subjective Questions 

(Writing Skills)

1. Attempt two choosing one from each Section : : 

(i) You have found purse in the school campus. Write a notice for the “Lost and Found” board of the school. 

Ans. 

A PURSE IS FOUND IN SCHOOL CAMPUS 

                  FOUND! FOUND! FOUND!

ABC School

Date : 24/03/2022

Its a notice to let you know all that we found a wallet in our school campus . If that wallet belongs to any of the students please contact the lost and found department of our school. The wallet contains 2000 rupees and there is no identity proof . So please if the wallet belongs to anyone contact the lost and found department.

Thank you

Your name :

Class : 


                                          OR                                       

Write a notice for the school notice-board, offering to sell your second hand Class XI books at very nominal prices. 

Ans. 

ABC School

June 6, 2022

                                    Notice                       

                 XI Non-Medical Books for Sale

This is to inform all the students that I am a former student and just passed out from class 11 this year. I want to sell all my previous years books of 11 medical. The books are available at a nominal rate. All books are in excellent condition. The buyer will get free notes in Chemistry, Physics, and Biology. Feel free to contact undersigned if you want to buy any of these books.

Muskan

XI Medical

Roll no. 19

Contact – 


(ii) You are working for an advertising agency. Draft an attractive advertisement for a company which is launching Solar Geysers. 

Ans. 

                              Solar Geysers 

– Less Price

– Easily to operate 

– Easily available

– If any issues, our customer care support is very good

– Heating speed is very fast 

– Shock proof 

Contact No.- 

Adress- 


                                            OR                                      You are Ajay/Avni. You want to sell your Car. Draft an attractive advertisement for its sale. 

Ans. 

This is Avni Srivastav and I dwell near Lakhsmi Nagar, New Delhi. I own a white four-wheeler which is up for sale.

The car model is Baleno Sigma. The car is Two years old. It is in perfect condition and the last servicing was perfectly done.

The car is perfect for four people. The offered price is four lakh. The contact details are mentioned below. Interested people can contact me on the given email or phone number to know more about the car.

Contact – 

Email id – 


2. Attempt any one of the following : 

(a) Recently a Minister visited your school to inaugurate the new science block. As the editor of the school magazine, prepare a report of the function. 

Ans. 

Report of function.

Science block inauguration by Mr Shafeeq Zaidi.

– by Arti Singh.

A new science block has been inaugurated by Honorable Minister Mr Shafeeq Zaidi. He is the current R&D minister. He also holds work experience of working CSIR labs and DRDO.

The inauguration speech motivated the science enthusiasts of our school. It was evident by winning of National Science Olympiad by 4 members of the science block.

The new science block has specific facilities for astronomy lovers and microbiologists. Our Principal also looks forward to the success of the members and increased interest in science. 


(b) Write a report on the “Cleanliless Week” organized by your School recently. 

Ans. 

A cleanliness week was organised in our school under the title ‘Swachh Bharat Mission’ from November 16-22 to create awareness among students about cleanliness. During the first two days the students went from door to door in the village and motivated the villagers to keep their surrounding clean. Dusbins were put at different points in the streets and people were requested to use them. Dusbins were also put in every room and student took oath to keep the school clean. On third day slogan writing, poster making and essay writing competition were held in which all the students took part. On fourth day a debate on cleanliness was held. The teachers of our school helped the students. The last two days were given to students to clean and decorate their rooms. The students of tenth class bagged first position in class decoration competition. At the end of this celebration ; our Principal thanked all the students and the teachers. 


3. Write a paragraph on anyone of the following topics in about 100 words :

(i) Importance of Hard Work in Life

(ii) Environmental Pollution and Its Effects

(iii) Malpractice of Cheating. 

Ans. Do Self. 



(Prose)

4. Attempt any one of the following : 

What impression do you form of M. Hamel on the basis of your study of the story “The Last Lesson”. 

Ans. M. Hamel is an experienced teacher who has been teaching in that village school for forty years. He imparts primary education in all subjects. He is a hard task master and students like Franz, who are not good learners, are in great dread of being scolded by him.

The latest order of the Prussian conquerors upsets him. He has to leave the place for ever and feels heart broken. He feels sad but exercises self-control. He has the courage to hear every lesson to the last.

His performance during the last lesson is exemplary. He is kind even to a late comer like Franz. He uses a solemn and gentle tone while addressing the students. He has a logical mind and can analyse problems and deduce the reasons responsible for it. The problem for Alsace is that he (the district) puts off learning till tomorrow.

He knows the emotional hold of a language over its users. He is a good communicator and explains everything patiently. Partings are painful and being human, M. Hamel too is no exception. He fails to say goodbye as his throat is choked. On the whole, he is a patriotic gentleman. 


                                          OR 

What efforts did Douglas make to overcome his fear of water ? When and how did he conquer it ? 

Ans. As Douglas realised that he had to overcome his fear of water, he decided to get an instructor and learn how to swim. The instructor made him practice bit by bit for several days. He was taught how to be able to breathe in water and then gradually how to use his legs for swimming. After many months of practice and hard labour, his tension began to slack. Douglas became a swimmer piece by piece and when each piece was perfected, these were put together in an integrated whole leading him to lose his fear of water. But he did not stop here. To avoid his old fear from returning, he swam alone in the pool and went to lake Wentworth to dive and tried every possible stroke learnt there. Finally, in his diving expedition in Warm Lake, he realised that he had conquered his fear.


5. Answer any two of the following in about 20 words each :  

(i) Why did the Crofter show thirty kronovs to the rattrap peddler ? 

Ans. The crofter shows the thirty kronor to the peddler which is received a payment in a last month by selling a cow’s milk. The crofter was an old man who was living alone in his cottage on the roadside and happy to get someone to talk in his loneliness by sharing all secrets and shows that he earned thirty kronor by supplying  a cow’s milk. He told him of his cow that supported him now and he received thirty kronor in payment last month to the peddler.


(ii) How did Gandhiji make the peasants fearless and self-reliant ? 

Ans. Gandhi made the peasants fearless by letting them know about their rights, fighting their case and by obtaining the refund of compensation made to the British landlords who were behaving as lords above the law. He follows the principle of non-violence and truth.  He went to jail many times. 


(iii) Who was Mukesh ? What was his aim of life ? 

Ans. Mukesh was the member of the bangle seller family in Firozabad. In his family, all were engaged in the family business of bangle making. The family lived in a half-built huts and stinky lanes. When Mukesh was asked about his aspirations in life, he said that “I will be a motor mechanic. I will learn to drive a car.” It can be noted that he wanted to be his own master and do a job of his choice in his life.


6. Answer any two of the following questions in about 50 words each :

(i) What is the main idea of the poem “My Mother at Sixty-Six” ?

Ans. The central idea of the poem ‘My Mother at Sixty-six’ composed by Kamala Das is that –

This poem shows the fear of losing her mother of the poetess. Her mother is in the last phase of her life. So the poetess feels that she will pass away soon. Poetess gets scared of this thought. To come out of this negative thought, she looked outside of car. The world outside was full of life and activity. The young trees seemed running fast. Children looked very happy. At the airport, they had to undergo a security check. The poetess was standing a few yards away from her mother. She looked again at her old mother. She felt pained to look at the colourless and pale face of her mother. But hiding her tears, the poetess said, “See you soon Amma”.


(ii) Does the poet of “Keeping Quiet” advocate total inactivity and death ? What is your opinion ? 

Ans. No, the poet does not say this at all. Whatever he says is connected with life and activities that can be made better. he only says that we should stop our activities for a few moments and have quite introspection. It will help us to restart our activities in a better and purposeful manner.


(iii) Where and how was the road side stand built and why ? 

Ans. The villagers living near the roadside extended an old house with a little shed. In the front, on one side, a road side stand was set up. Thousands of polished people in their cars passed that road. The owners who set up the stand, went on waiting for the city customers to purchase common items from them. They expected some money from them by selling their items. It will help in their progress. They did not want any dole of bread from them.



(Supplementary Reader)

7. Answer any one of the following in about 100 words each :  

How did Mr. Lamb’s meeting with Derry become a turning point in Derry’s life ? 

Ans. Mr. Lamb was a worldly wise man though one of his legs was blown off in the war. He welcomes Derry in his garden. During their talks, Derry finds him a decent fellow. The children called him ‘Lamey Lamb’ but he allowed them to enter his garden without any irritation.

Lamb told Derry how to overcome his physical deformity. Lamb called him blessed because he had got two arms, two legs, ears, eyes, a brain and a tongue except the burnt face. Lamb also narrates him a story of ‘The Beauty and the Beast.’ He also told Derry many points how to get on with the world inspite of physical disability. In this way, Mr. Lamb tries to give courage and confidence to Derry. 


                                            OR                                  

What kind of person was Evans ? 

Ans. Evans was a ‘jail bird, and the prison officers called him “Evans the Break” since he had escaped from the prison three times. He looked ‘scruffy’ and unshaven. He wore a filthy looking red and white bobble hat on his head. He had a heavy Scottish accent. He was exceptionally cunning. He was a quite pleasant type of personality who used to participate in various functions. He used imitations and was the star of Christmas concerts. He had no record of violence. He was very crafty, strategic and a deceitful type of fellow who very meticulously arranged his escape from the prison. He didn’t have violent nature but he had a disease called congenital kleptomaniac which means he used to steal things due to this disease. He was very good in mimic the person.


8. Answer any three of the following in about 20 words each :   

(i) Why did servants leave Dr. Sadao’s house ?

Ans. They left Dr, Sadao’s house because they felt that the doctors had an inclination towards Americans and didn’t felt them as his enemies, even though this was far from truth.


(ii) What had Jack been doing for nearly two years ?

Ans. Jack were telling testimonies or stories to Jo for 2 years. But he observed that of overdue there has been a alternate in his daughter in comparison to the past. Now Jo became growing a thinking mindset and her interest degree became growing day with the aid of using day. She desired logical solutions to questions as to how became God round them? Could magic spells be real?, etc. Moreover, her consciousness of the arena became growing.


(iii) What unusual things did charley see at the third level ? 

Ans. At the Third Level everyone in the station was dressed like in 1890 or so. There were brass spittoons on the floor. The gas lights were dim and flickering. Besides this he saw a very small Currier and Ives Locomotive. People had beards, side-bums and funny mustaches. They used watches and had kept them in their vest pockets. They wore derby hats, four bottoned-suits with tiny lapels. Women wore dresses with leg of mutton sleeves, skirts to the top of high buttoned-shoes.


(iv) Why did Rogers Skunk go to see Old Owl ? 

Ans. Roger Skunk had a foul body odour because of which other small animals avoided playing with him. He too wanted to have friends to play with. Hence, to get rid of the foul smell, he went to the wise owl and requested him to make him smell like roses.



Objective Questions  

(Reading Skills)

1. Read  the  Passages  given  below  and  answer  the  questions  that  follow. Do  any  two : 

(A) The  college  was  closed  on  Saturday  last  on  account  of  it  being  a  fine  day. The  sky  was  overcast  and  a  pleasant  breeze  was  blowing.  The  birds  were chirping  on  the  branches  of  the  trees.  It  was  indeed  a  very  pleasant morning.  Three  friends,  Rama,  Ganga  and  Mohan,  thought  of  spending the  day  out  on  the  banks  of  the  river.  They  spent  it  in  playing  games,  it  is playing  games,  eating  fruits  and  sweets  and  singing  songs.  They  could  not resist the templation of taking a plunge into the river. Rama and Mohan were expert swimmers. They were soon ahead of Ganga with their quick and vigorous strokes. The latter was yet a novice, but fired by a spirit of emulation, he tried to overtake them. He had hardly fought with the current for five minutes, when he found that it was too strong for him, that his whole strength was ebbing fast and that he was on the point of being engulfed. He cried for help, but his companions were too far ahead to hear his cries. He became hoarse after repeated cries but there was no response.  

Questions : 

(1) Why was college closed on Saturday ?

(A) It was a public holiday 

(B) Because of strike   

(C) Because of its being a fine day  

(D) Because of flood situation 

Ans. (C) Because of its being a fine day 


(2) What temptation could the three friends not resist ?   

(A) Playing games

(B) Eating fruits

(C) Taking a plunge into the river

(D) None of the above   

Ans. (C) Taking a plunge into the river


(3) Which of the three friends was a novice in swimming ?   

(A) Rama   

(B) Ganga  

(C) Mohan  

(D) None of the above   

Ans. (B) Ganga


(4) How was the current of the river ?   

(A) Strong    

(B) Swift   

(C) Slow  

(D) both (A) & (B)  

Ans. (A) Strong


(5) What kind of morning was it on Saturday ?  

(A) A very pleasant morning

(B) A stormy morning

(C) A foggy morning

(D) A very cold morning

Ans. (A) A very pleasant morning


(B) As we alighted from the plane onto the tarmac of one of the smallest international airports in the world, a picture – perfect sight greeted us. A quaint airport terminal surrounded by green mountains, so tranquil and beautiful even on a wet, grey morning, it simply took our breath away. We had landed in the kingdom of Bhutan, one of the most isolated nations in the world with more than 70 percent of the harsh terrain under forest cover. Out holiday was luxurious enough for the first couple of days in Thimpu and Paro. We saw the national animals, the Takin and the Dzong. We were put to test soon enough on a half-day trip to Taktsang, the most revered temple in Bhutan. The temple is perched high on a granite cliff some 800 metres above the Paro valley and the walk through the beautiful forest of poplar and pines is about 10 kms in all. For the first time we encountered the in genuous Bhutanese system of using power to run a rotating prayer wheel and a tinkling bell. The next day, armed with walking sticks, light jackets, sun caps and high spirits, we set off.  

Questions :  

(6)  The airport of which country is being described in this passage ?  

(A) India  

(B) Bhutan   

(C) Nepal  

(D) England  

Ans. (B) Bhutan


(7) The national animals of Bhutan are :  

(A) Takin   

(B) Dzong 

(C) Both (A) & (B)  

(D) None of the above  

Ans. (C) Both (A) & (B)  


(8)  “It  simply  took  our  breath  away”  means  ………… 

(A) It  shocked  us  too  much

(B) It  delighted  us  too  much

(C) It  was  bad  looking

(D) It  was  not  pleasant

Ans. (B) It  delighted  us  too  much


(9)  The  author  and  his  team  were  armed  with  many  things.  Which  of  the following  is  non-materialistic  ? 

(A) Walking  sticks

(B)  Light  jackets

(C) Sun  caps 

(D)  High  Spirits 

Ans. (D)  High  Spirits 


(10)  Which  is  the  most  revered  temple  in  Bhutan  ? 

(A) Paro 

(B)  Thimpu 

(C) Taktsang 

(D)  None  of  the  above  

Ans. (C) Taktsang 


(C) At  a  time  when  the  use  of  fossil  fuels  to  power  vehicles  is  making environmentalists  angry,  an  alternative  source  of  fuel  –  the  bio  diesel  – has  emerged  as  a  useful  solution.  Additonally,  its  use  solves  a  disposal problem.  The  fuel  is  nothing  but  used  vegetable  oil  which  has  been  tested satisfactorily. 

It  has  made  a  vehicle  called  the  Veggie  Van  (a  motor  home),  run more  than  16000  Kms  across  the  United  States.  Also,  it  has  visited  20 major  cities,  causing  absolutely  no  harm  to  the  environment.  Vegetable  oil from  various  restaurants  in  America  was  all  that  was  used  along  the entire  journey.  The  novel  experiment  was  started  as  a  college  project  by two  students,  Joshna  and  Kaia.  It  eventually  ended  in  a  massive  public awareness  programme.  The  idea  of  using  vegetable  oil  as  fuel  for  a  diesel engine  first  occurred  to  them  when  they  visited  a  traditional  farm  in  the pictures  que  Southern  Germany  where  vehicles  fuelled  by  vegetable  oil were  in  use. 

Questions : 

(11)  What is the alternative fuel suggested in the passage ?   

(A) Petrol   

(B) Diesel   

(C) Bio-diesel   

(D) None of the above  

Ans. (C) Bio-diesel   


(12) What is bio-diesel ?   

(A) Used diesel  

(B) Used petrol   

(C) Used vegetable oil   

(D) None of the above   

Ans. (C) Used vegetable oil   


(13) What name was given to the vehicle that first used bio-diesel ?   

(A) Mercedes  

(B) Veggie Van   

(C) Motor cycle   

(D) Tractor  

Ans. (B) Veggie Van   


(14) How many Kilometers has veggie van run ?  

(A) 10000 Kms   

(B) 12000 Kms   

(C) 16000 Kms   

(D) 14000 Kms  

Ans. (C) 16000 Kms   


(15) Who were the inventors of veggie van ? 

(A) Joshna and Kaia  

(B) John and Kerry   

(C) George and Joshna   

(D) None of  the above 

Ans. (A) Joshna and Kaia  



(Grammar)

2. Attempt any two from each sub-part : 

(A) Change the form of Narration : 

(16) I said to the teacher, “I am sorry”.   

(A) I said to the teacher that I was sorry.  

(B) I asked the teacher that I was sorry.   

(C) I told to the teacher that I was sorry.   

(D) I told to the teacher that he was sorry.  

Ans. (C) I told to the teacher that I was sorry.  


(17) He says, “The train will be late.”   

(A) He said that the train will be late.   

(B) He says that the train will be late.   

(C) He said that the train would be late.   

(D) None of the above  

Ans. (B) He says that the train will be late. 


(18) I said to her, “Do you want my help ?”   

(A) I told her that she wanted my help.   

(B) I asked her why she wanted my help.  

(C) I asked her if she wanted my help.   

(D) I asked her if she wanted her help. 

Ans. (C) I asked her if she wanted my help.   


(B) Supply Articles wherever necessary : 

(19) His father is …………. S. D. O.   

(A) a  

(B) an  

(C) the  

(D) × 

Ans. (B) an


(20) Crime is on ………… increase.   

(A) a   

(B) an  

(C) the   

(D) ×  

Ans. (B) an  


(21) Mr. Sethi is ……………. lawyer.   

(A) a   

(B) an   

(C) the   

(D) × 

Ans. (A) a  


(C) Fill in the blanks with suitable Modals choosing from the given options : 

(22) You …………. help the needy.    

(A) should   

(B) could   

(C) would   

(D) None of the above  

Ans. (A) should


(23) How …………. you insult me ?   

(A) can   

(B) dare   

(C) will   

(D) None of the above  

Ans. (B) dare


(24) You …………. keep your promise.   

(A) should   

(B) will   

(C) can   

(D) None of the above 

Ans. (A) should


(D) Change the Voice :  

(25) I know him.   

(A) He is known by me.  

(B) He is known by to me.  

(C) He was known by me.  

(D) None of the above 

Ans. (A) He is known by me.  


(26) Have you attended the class ?   

(A) Had the class attended by you ?   

(B) Have the class attended by you ?   

(C) Has the class been attended by you ?   

(D) Have the class been attended by you ?  

Ans. (C) Has the class been attended by you ?  


(27) Please help him.   

(A) You are requested to help him.   

(B) You are requested to please help him.  

(C) You are pleased help him.   

(D) None of the above. 

Ans. (A) You are requested to help him.  


(E) Fill in the blanks with the correct form of the Verb given in brackets : 

(28) I ……….. (finish) my work just now.   

(A) finished

(B) had finished

(C) has finished

(D) have finished 

Ans. (D) have finished 


(29) My brother ……….. (dig) in the garden since morning.   

(A) had been digging   

(B) has dug   

(C) has been digging   

(D) will have dug  

Ans. (C) has been digging   


(30) We ………. (eat) our dinner at ten last night.   

(A) eat   

(B) ate   

(C) have eaten   

(D) shall eat 

Ans. (B) ate   



[A : Main Reader (Prose)] 

3. Read the Passages given below and answer the questions that follow : 

(A) After months of knowing him, I ask him his name. “Saheb-e-Alam”, he announces. He does not know what it means. If he knew its meaning – lord of the universe – he would have a hard time believing it. Unaware of what his name represents, he roams the streets with his friends, an army of bare foot boys who appear like the morning birds and disappear at noon. Over the months I have come to recognize each of them. 

Questions :  

(31)  Name the chapter from which these lines have been taken :  

(A) Lost Spring  

(B) The Rattrap  

(C) indigo  

(D) The Last Lesson 

Ans. (A) Lost Spring


(32)  Name  the  author  of  the  chapter  : 

(A) A.  R.  Barton 

(B) Saheb   

(C) Selma  Lagerlof   

(D) Anees  Jung 

Ans. (D) Anees  Jung


(33)  What  do  you  understand  and  by  “Saheb-e-Alam”  ? 

(A) Lord  of  a  State 

(B)  The  King  of  a  State   

(C) The  Prince  of  a  State 

(D)  Lord  of  the  Universe 

Ans. (D)  Lord  of  the  Universe


(34)  Who  appeared  like  the  morning  birds  ? 

(A) Saheb’s  pet  birds 

(B)  Saheb  and  his  friends 

(C) Saheb’s  parents 

(D)  None  of  the  above   

Ans. (B)  Saheb  and  his  friends 


(35)  Whom  did  the  author  come  to  recognize  over  a  few  months  ? 

(A) Saheb’s  parents 

(B)  Saheb’s  brothers 

(C) Saheb’s  friends 

(D)  None  of  the above 

Ans. (C) Saheb’s  friends 


                                             OR 

(B) Most  of  the  arable  land  in  the  Champaran  district  was  divided  into  large estates  owned  by  Englishmen  and  worked  by  Indian  tenants.  The  chief commercial  crop  was  Indigo.  The  landlords  compelled  all  tenants  to  plant  three twentieths  or  15  percent  of  their  holdings  with  indigo  and  surrender  the  entire indigo  harvest  as  rent.  This  was  done  by  a  long-term  contract. 

Questions : 

(31)  Who owned large estates in the Champaran district ?  

(A) The Indian tenants  

(B) The Englishmen  

(C) The Government   

(D) The Lawyers of Champaran 

Ans. (B) The Englishmen


(32) Who worked at the estates ?  

(A) The Indian tenants  

(B) The Englishmen  

(C) The Lawyers  

(D) None of the above 

Ans. (A) The Indian tenants  


(33) Name the Chief Commercial crop of Champaran :  

(A) Wheat  

(B) Sugarcane  

(C) Rice  

(D) indigo 

Ans. (D) indigo


(34) How much of the land was planted with indigo ?  

(A) 25% 

(B) 50%  

(C) 20% 

(D) 15% 

Ans. (D) 15% 


(35) Name the chapter from which this passage has been taken ?  

(A) Lost Spring 

(B) indigo  

(C) The Rattrap 

(D) Deep Water 

Ans. (B) indigo  



(Flamingo)

4. Answer the following questions: 

(36) How long had Mr. Hamel served the School ?  

(A) Ten years 

(B) Twenty years  

(C) Thirty years  

(D) Forty years 

Ans. (D) Forty years


(37) What does Mukesh  want to become ?  

(A) Doctor  

(B) Motor Mechanic  

(C) Teacher   

(D) Shopkeeper 

Ans. (B) Motor Mechanic  


(38) Who is Saheb ?  

(A) A Shopkeeper  

(B) A Student  

(C) A rag picker  

(D) A farmer 

Ans. (C) A rag picker  


(39) When Douglas was three years old, where did his father take him ?  

(A) To a theatre  

(B) To a college  

(C) a farm 

(D) The beach in California 

Ans. (D) The beach in California 


(40) What was the name of the ironmaster’s daughter ?  

(A) Edla  

(B) Kedla 

(C) Bedla 

(D) Medla 

Ans. (A) Edla  



[B : Main Reader (Poetry)] 

5. Read  the  Stanza  given  below  and  answer  the  questions  that  follow  :   

(A) On  sour  cream  walls,  donations,  Shakespeare’s  head. Cloudless  at  down,  civilized  dome  riding  all  cities, Belled,  flowery,  Tyrolese  valley;  open  handed  map Awarding  the  world  its  ‘world’.

Questions  :     

(41)  Who  is  the  poet  of  this  poem  ? 

(A) Kamala  Das 

(B)  Stephen  Spender 

(C) Pablo  Neruda 

(D)  John  Keats 

Ans. (B)  Stephen  Spender 


(42)  From  which  poem  these  lines  have  been  taken  ? 

(A) My  Mother  at  Sixty  Six 

(B)  Keeping  Quiet 

(C) An  Elementary  School  Classroom  in  a  Slum  

(D)  A  Thing  of  Beauty 

Ans. (C) An  Elementary  School  Classroom  in  a  Slum   


(43)  Whose  names  have  been  written  on  the  walls  ? 

(A) The  names  of  the  teachers 

(B)  The  names  of  the  students 

(C) The  names  of  the  donors 

(D)  All  of  the  above 

Ans. (C) The  names  of  the  donors 


(44)  Where  is the  picture  of  Shakespeare’s  head  placed  ? 

(A) It  is  hanging  on  the  walls 

(B)  It  is  placed  in  the  almirah 

(C) It  is  placed  in  the  library  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (A) It  is  hanging  on  the  walls 


(45)  Name  the  valley  mentioned  in  the  stanza  :

(A) Tyrolege  Valley 

(B)  Himalayan  Valley 

(C) Tibetan  Valley

(D)  All  of  the  above 

Ans. (A) Tyrolege  Valley


                                               OR

(B) A  thing  of  beauty  is  a  joy  forever Its  loveliness  increases,  it  will  never Pass  into  nothingness;  but  will  keep A  bower  quiet  for  us,  and  a  sleep Full  of  sweet  dreams,  and  health,  and  quiet  breathing.

 Questions  :     

(41)  Who  is  the  poet  of  this  poem  ? 

(A) Kamala  Das 

(B)  Stephen  Spender 

(C) Pablo  Neruda 

(D)  John  Keats 

Ans. (D)  John  Keats 


(42)  From  which  poem  these  lines  have  been  taken  ? 

(A) My  Mother  at  Sixty  Six 

(B)  Keeping  Quiet 

(C) A  Roadside  Stand 

(D)  A  Thing  of  Beauty 

Ans. (D)  A  Thing  of  Beauty


(43) What is the source of permanent joy ?  

(A) A bower 

(B) a thing of beauty  

(C) wealth  

(D) None of the above 

Ans. (B) a thing of beauty


(44) What will never pass into nothingness ?  

(A) Beauty  

(B) Wealth 

(C) Study 

(D) None fo the above 

Ans. (A) Beauty 


(45) What is beauty associated with ?  

(A) With prayer  

(B) With exercise  

(C) With parlour 

(D) With sweet dreams 

 Ans. (D) With sweet dreams



(Vistas)

6. Answer the following questions: 

(46) Who is the writer of the story “The Third Level” ?  

(A) Jack Finney  

(B) Alphonse Daudet  

(C) Selma Lagedof 

(D) Pearl S. Buck 

Ans. (A) Jack Finney


(47)  What  is  the  name  of  Dr.  Sadao’s  wife  ?

(A) Mizumi 

(B)  Hana 

(C) Lana 

(D)  Dana 

Ans. (B)  Hana


(48)  Who  is  Derry  ? 

(A) An  old  man 

(B) A  farmer 

(C) A  carpenter 

(D) A  young  boy 

Ans. (D) A  young  boy 


(49)  Who  is  Roger  skunk  in  the  story  ‘Should  Wizad  Hit  Mommy  ? 

(A) Wizard 

(B) Bird 

(C) Reptile 

(D) None  of  the  above 

Ans. (D) None  of  the  above 


(50)  Who  is  Mr.  Jackson  in  the  play  ‘Evans  Tries  an  O-Level’  ? 

(A) prison  officer 

(B) invigilator 

(C) prisoner 

(D) None  of  the  above  

Ans. (A) prison  officer 



error: MsEducationTv.com