HBSE Class 11 Physics Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key

Haryana Board (HBSE) Class 11 Physics Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper Pdf Download 2022. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper September 2022. HBSE Class 11th Half Yearly Exam September 2022. Physics Half Yearly Question Paper September 2022 Exam.

 

HBSE Class 11 Physics Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key 

विद्यार्थी का नाम ………. रोल नंबर ……….
अर्धवार्षिक आकलन – सितम्बर 2022
कक्षा – 11
विषय – Physics
समय : 90 मिनट         कुल अंक : 40

निर्देश : 1. सभी प्रश्न अनिवार्य हैं।
2. प्रश्न संख्या 1 से 15 तक प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। प्रश्न संख्या 16 से 18 तक प्रत्येक प्रश्न 2 अंक, प्रश्न संख्या 19 से 21 प्रत्येक प्रश्न 3 अंक तथा प्रश्न संख्या 22 से 23 तक प्रत्येक प्रश्न 5 अंक का है।
Instructions : 1. All questions are compulsory.
2. Question numbers 1 to 15 carry 1 mark each, question numbers 16 to 18 carry 2 marks each, question number 19 to 21 carry 3 marks each and question number 22 to 23 carry 5 marks each.

(1-10) सही उत्तर पर (✓) का निशान लगाएँ।
Mark (✓) on the correct answer.
1. The Gravitational constant has unit
(a) Nm-²
(b) Nm²kg-²
(c) Nm²
(d) Nkg²
Answer – (b) Nm²kg-²

2. Which of the physical quantity is dimensionless variable
(a) Viscosity
(b) Relative mass
(c) Electric current
(d) Surface tension
Answer – (b) Relative mass

3. Dimensional formula for Energy is …………
(a) MLT
(b) ML²T-²
(c) MLT-³
(d) None of the above
Answer – (b) ML²T-²

4. Bounsing back of a ball is an example of :
(a) 1st law of motion
(b) 2nd law of motion
(c) Zeroth law
(d) 3rd law of motion
Answer – (d) 3rd law of motion

5. Which of the following is non-conservative
(a) Gravitational force
(b) Frictional force
(c) Electrostatic
(d) None of the above
Answer – (b) Frictional force

6. An object is moving with uniform velocity of 40 m/s. The instantaneous velocity of the object will be
(a) 10 m/s
(b) 30 m/s
(c) 40 m/s
(d) 25 m/s
Answer – (c) 40 m/s

7. Which of the following is self-adjusting force ?
(a) Kinetic friction
(b) Limiting friction
(c) Static friction
(d) All of these
Answer – (c) Static friction

8. SI unit of pressure is
(a) Torque
(b) Pascal
(b) Bar
(d) None of these
Answer – (b) Pascal

9. Which law of motion is real law of motion
(a) Newton’s Ist law of motion
(b) Newton’s 2nd law of motion
(c) Newton’s 3rd law of motion
(d) None of the above
Answer – (b) Newton’s 2nd law of motion

10. The position-time equation for the uniformly accelerated motion is
(a) v = u + at
(b) s = ut + ½at²
(c) v² – u² = 2as
(d) None of the above
Answer – (b) s = ut + ½at²

(11-13) Fill in the blank.
11. The mathematical expression for the kinetic energy is …………
Answer – K.E. = ½mv²

12. Commercial unit of power is …………
Answer – kW (kilowatt)

13. The resultant force acting on a body when the system is in equilibrium is …………
Answer : Zero

14. Maximum value of limiting friction is kinetic friction. (True / False)
Answer – True

15. Motion in Straight line is one dimensional motion. (True / False)
Answer – True

(16-18) निम्न प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में लिखें।
Write answer in 20-30 words.
16. What are the fundamental and derived units ?
Answer – The base unit of the measurements are known as the fundamental units. e.g. meter, kilogram etc.
The units expressed in terms of the fundamental units are known as the derived units. e.g. force, weight etc.

17. Derive: s = ut + ½at²
Answer – Let the initial velocity of a body is u and the final velocity of the body is v.
The average velocity of the body = (v+u)/2
Distance travelled = Average velocity × Time
s = (u+v)/2 × t ………(i)
Using the first equation of motion we can write,
v = u +at ……..(ii)
From eqn.(i) and (ii),
s = (u+u+at)/2 × t
s = (2u+at)/2 × t
s = ut + ½at²

18. Define torque. Relate it to force. Also mention its S.I. unit.
Answer – The turning effect of a force about the axis of rotation is called moment of force or torque due to the force. SI unit of torque is Nm.

(19-21) इन प्रश्नों के उत्तर 30-40 शब्दों में लिखे।
Write answer in 30-40 words.
19. Why it is difficult to push a lawn roller than to pull it ?
Answer – In pushing frictional force is greater than that of in case of pulling. When you push you to add some normal of mg, so friction also increases but in case of pulling at the time you are pulling you decrease the normal so friction reduced and & it becomes easier.

20. Define:
(i) Time of flight
Answer – The time taken for the projectile to complete its trajectory or time taken by the projectile to hit the ground is called time of flight .

(ii) Maximum height
Answer – The maximum height of the object is the highest vertical distance from the horizontal plane along its trajectory.

(iii) Horizontal range
Answer – A projectile’s horizontal range is the distance along the horizontal plane. Moreover, it would travel before it reaches the same vertical position as it started from.

21. Relate torque and angular momentum. Also define centre of mass.
Answer – Relation between Torque & angular momentum is L = (τω)/α
The specific point of the body where all the mass of the body is supposed to be contained and the body moves such that all the external force act at this point, is known as the center of mass of the body.

(22-23) इन प्रश्नों के उत्तर 50-60 शब्दों में लिखे।
Write answer in 50-60 words.
22. Derive expression for potential energy of spring. Define force constant.
Answer – Spring potential energy = force × distance of displacement.
Also, the force is equal to the spring constant × displacement.
The Potential energy of a spring is :
P.E. = ½kx²
Here P.E. is potential energy of a spring, k is Spring constant and x is Spring displacement.
The force constant or spring constant is a measure of the stiffness of a spring. It is the force per unit deformation of the spring. Its SI unit is N/m.

OR

Disuss the elastic collision in one-dimension and derive the expression for the velocities of bodies after collision.
Answer –

23. Define the law of conservation of linear momentum? Why shockers are provided in vehicles.
Answer – The law of conservation of linear momentum states that the total momentum of two or more bodies in an isolated system would be conserved unless an external force is applied.
Shockers are used in automobiles, motorcycles, and scooters to extend the jerk’s time interval. As a result, the momentum rate slows down. As a result, the passengers are subjected to less force during the jolt.

OR

Discuss Laws of friction. How can you reduce friction ?
Answer – The friction of the moving object is proportional and perpendicular to the normal force. The friction experienced by the object is dependent on the nature of the surface it is in contact with. Friction is independent of the area of contact as long as there is an area of contact.
Friction can reduced by using lubricating the surfaces, use of ball bearings and streamlining the body.

 

Leave a Comment

error: