HBSE Class 11 Accountancy Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key

Haryana Board (HBSE) Class 11 Accountancy Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper Pdf Download 2022. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper September 2022. HBSE Class 11th Half Yearly Exam September 2022. Accountancy Half Yearly Question Paper September 2022 Exam.

 

HBSE Class 11 Accountancy Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key 

विद्यार्थी का नाम ………. रोल नंबर ……….
अर्धवार्षिक आकलन – सितम्बर 2022
कक्षा – 11
विषय – Accountancy
समय : 90 मिनट         कुल अंक : 40

निर्देश : 1. सभी प्रश्न अनिवार्य हैं।
2. प्रश्न संख्या 1 से 15 तक प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। प्रश्न संख्या 16 से 18 तक प्रत्येक प्रश्न 2 अंक, प्रश्न संख्या 19 से 21 प्रत्येक प्रश्न 3 अंक तथा प्रश्न संख्या 22 से 23 तक प्रत्येक प्रश्न 5 अंक का है।
Instructions : 1. All questions are compulsory.
2. Question numbers 1 to 15 carry 1 mark each, question numbers 16 to 18 carry 2 marks each, question number 19 to 21 carry 3 marks each and question number 22 to 23 carry 5 marks each.

(1-10) सही उत्तर पर (✓) का निशान लगाएँ।
Mark (✓) on the correct answer.
1. लेखांकन में लेखा होता है :
(ए) केवल वित्तीय लेनदेन
(बी) केवल गैर वित्तीय लेनदेन
(सी) वित्तीय और गैर वित्तीय लेनदेन
(डी) मालिक के व्यक्तिगत लेनदेन
Transactions recorded in Accounting :
(a) Only Financial Transactions
(b) Only non-financial transactions
(c) Financial and Non-financial transactions
(d) Personal Transactions of the Proprietor
Answer – (a) Only Financial Transactions

2. ………… क्षयशील संपत्ति नहीं है।
(ए) खान
(बी) भूमि और भवन
(सी) तेल कुएं
(डी) एकस्व
……………. are not classified as wasting assets.
(a) Mines
(b) Land and Building
(c) Oil Wells
(d) Patents
Answer – (d) Patents

3. लेखांकन मानक ………… होने चाहिए।
(ए) सरल
(बी) समझने योग्य
(सी) सरल और समझने योग्य
(डी) प्रत्येक संस्था की स्वभाव के अनुसार
Accounting standards should be ………….
(a) Simple
(b) Understandable
(c) Simple and Understandable
(d) According to the nature of each enterprise
Answer – (c) Simple and Understandable

4. 2000 रुपये के आयकर का भुगतान डेबिट किया जाएगा :
(ए) आयकर खाता
(बी) आहरण खाता
(सी) पूंजी खाता
(डी) लाभ और हानि खाता
Payment of Income Tax of Rs.2000 will be debited to :
(a) Income Tax A/c
(b) Drawings A/c
(c) Capital A/c
(d) Profit and Loss A/c
Answer – (b) Drawings A/c

5. लघु रोकड़ बही में लिखे जाते है :
(ए) सभी खर्च
(बी) सभी लघु खर्च
(सी) सभी लघु खर्च जो नकद में भुगतान किए जाते हैं
(डी) सभी लघु नकद रसीदें
Petty Cash Book is maintained to record :
(a) All expenses
(b) All petty expenses
(c) All petty expenses which are paid in cash
(d) All petty cash receipts
Answer – (c) All petty expenses which are paid in cash

6. क्रय-बही में लेखा किआ जाता है :
Purchase Book is used to record :
(a) Purchase of goods
(b) Credit Purchase of goods
(c) Credit Purchase of Asset
(d) All credit purchases
Answer – (b) Credit Purchase of goods

7. डेबिट शेष प्रदर्शित करते है :
(ए) संपत्ति और व्यय
(बी) लाभ और आय
(सी) दायित्व और आय
(डी) उपरोक्त में से कोई नहीं
Debit Balances show :
(a) Assets and Expenses
(b) Profits and Incomes
(c) Liabilities and incomes
(d) None of above
Answer – (a) Assets and Expenses

8. जब दोहरा लेखा के नियमों का सख्ती से पालन नहीं किया जाता है, तो होने वाली त्रुटियों को क्या कहा जाता है :
(ए) सिद्धांत की त्रुटि
(बी) भूल की त्रुटि
(सी) हिसाब की त्रुटि
(डी) क्षतिपूरक त्रुटि
When the rules of Double Entry System are not strictly followed, the errors caused are called :
(a) Error of Principle
(b) Error of Omission
(c) Error of Commission
(d) Compounding Error
Answer – (a) Error of Principle

9. बैंक समाधान विवरण किसके द्वारा तैयार किया जाता है :
(ए) बैंक द्वार
(बी) देनदारों द्वारा
(सी) बैंक में खाताधारक
(डी) लेनदारों द्वारा
A Bank Reconciliation Statement is prepared by :
(a) the bank
(b) Debtors
(c) Account Holders in a Bank
(d) Creditors
Answer – (c) Account Holders in a Bank

10. मूल्यह्रास प्रदान किया जाता है :
(ए) चालू संपत्ति पर
(बी) काल्पनिक संपत्तियों पर
(सी) अचल संपत्तियों पर
(डी) अमूर्त संपत्ति पर
Depreciation is provided on :
(a) On Current Assets
(b) On Fictitious Assets
(c) On Fixed Assets
(d) On Intangible assets
Answer – (c) On Fixed Assets

(11-15) Do as directed (निर्देशानुसार करें)
11. व्यवसाय के मालिक द्वारा अपना व्यवसाय शुरू करने के लिए निवेश की गई राशि को …………. कहा जाता है। (खाली स्थान भरें)
Amount invested by the owner of the Business to start up his business is ………….. called Capital. (Fill in the blanks)
Answer – पूंजी (capital)

12. प्रतिनिधि व्यक्तिगत खातों के कोई दो उदाहरण लिखिए।
Write down any two examples of Representative Personal A/Cs.
Answer – Outstanding Salary A/c and Prepaid Expense A/c

13. CGST का पूर्ण रूप लिखिए।
Write down the full form of CGST ?
Answer – Central Goods and Services Tax

14. दो त्रुटियों के नाम बताइए जिन्हें एक परीक्षण संतुलन तलपट तैयार करके प्रकट किया जा सकता है जिसे एक तरफा त्रुटि के रूप में भी जाना जाता है।
Name two errors which can be disclosed by preparing a Trial Balance also known as One Sided Errors.
Answer – Posting on the wrong side of the account, duplication of the same amount in an account etc.

15. सम्पतियाँ = ……….. + पूंजी (खाली स्थान भरें)
Assets = ………. + Capital (Fill in the blanks)
Answer – दायित्व (Liability)

(16-18) निम्न प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में लिखें।
Write answer in 20-30 words.
16.

 

Leave a Comment

error: