HBSE Class 10th English Solved Question Paper 2021

HBSE Class 10th English Solved Question Paper 2021

HBSE Class 10 English Previous Year Question Paper with Answer. HBSE Board Solved Question Paper Class 10 English 2021. HBSE 10th Question Paper Download 2021. HBSE Class 10 English Paper Solution 2021. Haryana Board Class 10th English Question Paper 2021 Pdf Download with Answer.  



Subjective Questions 

(Writing Skills) 

(1) Attempt the following :

(a) You are Arnau/Anvi. Write an application to the principal of your school, for the remission of fine. 

Ans. 

To

The Principal, 

Govt. Model School,

New Delhi

Subject – For remission of fine

Sir,

Respectfully I beg to say that I am a student of class X-A. Yesterday while on way to the school my bus broke down and I reached late. My class teacher got angry and imposed a fine of Rs. 100/- on me.

I am very good student. My father is a poor man. He cannot pay the fine. I, therefore, request you to remit my fine. I shall be thankful to you for this kindness.

Thanking you,

Yours faithfully,

Anvi 


(b) You are Nitin/Tina. Write a letter to your younger brother advising him to take part in games. 

Ans. 

Dear Hitesh

I hope that you are doing well in your studies. There is no doubt that studies are the most important part of a student’s life.

I have come to know that you do not play games. This is not good for a student.

Health is wealth. Without good health you cannot think of higher studies. 

Games are a necessary part of education. They make us healthy and strong. I therefore advise you to take part in games and sports.

Your lovely sister

Tina


(2) Attempt the following : 

(a) Write a paragraph on the topic : ‘My Visit To A Zoo’. 

Ans. Last Tuesday, our school was closed. So my best friend Leena came to my house on that day. We decided to visit a nearby zoo with my mom. We got ready and reached zoo by around 9 a.m. We were very excited to see the animals as we both were very fond of animals.

My mom bought 3 tickets and then we entered the gate. There were several monkeys, various beautiful birds, different wild animals in the zoo. Lions were roaring very loudly. Deer were wandering freely. It was very beautiful to see all those.

It was a very thrilling experience and a memorable one. 


(b) Write a story on the title : ‘The Fox And The Grapes’. 

Ans. One afternoon a fox was walking through the forest and spotted a bunch of grapes hanging from over a lofty branch.

“Just the thing to quench my thirst,” he thought. Taking a few steps back, the fox jumped and just missed the hanging grapes. Again the fox took a few paces back and tried to reach them but still failed.

Finally, giving up, the fox turned up his nose and said, “They’re probably sour anyway,” and proceeded to walk away.

Moral : It’s easy to despise what you cannot have. Nothing comes easy without a hard work. So, Work Hard and reach your goals.


(c) You are Mamta/Vinod. Your school organised a trekking tour to Manali in the winter break. Mentioning the title, the number of participating students, their experiences, write a report in about 40 words for your school magazine. 

Ans. 

                            TRIP TO MANALI

                                   Report by

                                     Mamta

Bhiwani

April 5, 2022

Twenty-five students of X class S.D. Sr. Sec. School, Bhiwani went on a trekking tour to Manali in the winter break. The trip was organised by the Director of Mountaineering for the purpose of developing a spirit of adventure and thrill among the students. The students enjoyed this trekking tour a lot and learnt very much about mountains.


(Prose Text – First Flight)  

(3) Answer in about 100 words:

Write the story of Lencho’s faith in God. (A Letter to God) 

Ans. Lencho has great faith in God. After the hailstorm destroyed his field, he wrote a letter to God asking a hundred pesos to show his field again and last till the crops came. When he received seventy pesos instead of a hundred pesos, he became angry. He thought that God neither could have a mistake nor he denied his request.Lencho thought that the post office employees must had taken the rest amount. Thus he wrote the second letter asking the rest of the money as he was an urgent need of that money and requested God not to posted him the money through post.

From the above points it was proved that Lencho had deep faith in God.  


                                            OR

Write the character-sketch of Wanda Petronski. (The Hundred Dresses) 

Ans. Wanda Petronski was a Polish immigrant. She was a socially outcast student who was often teased by the other students of the school and used to live in an impoverished area – Boggins Heights. Wanda used to wear the same faded, yet clean, blue dress to school each day. She sat in the last seat in the last row of her classroom, amidst the troublemakers, and was generally ignored by her teacher and by her fellow students. She was a very serene girl who laughed very rarely. She was very talented, skilled and patient.


(4) Answer the following questions :

(i) Why does the postmaster send money to Lencho ? Why does he sign the letter ‘God’ ? (A Letter to God)  

Ans. The postmaster sent money to Lencho, to keep alive the trust of Lencho in God. As he read Lencho’s letter he grew serious and wished he had the same faith in God. Even after seeing that Lencho had asked for money, he stuck to his pledge to answer the message. He raised as much money as he was able to and sent it to Lencho. He signed it as God so as not to shake Lencho’s faith in him. 


(ii) What ideals does Mandela set out for the future of South Africa ? (Nelson Mandela : Long Walk to Freedom)  

Ans. Nelson Mandela set the ideals of liberating people from the bondage of poverty, suffering, and deprivation. He also set the ideals for a society where there would be no discrimination supported based on gender or racial origins. 


(iii) What made the woman in the control centre look at the narrator strangely ? (The Black Aeroplane)  

Ans. The woman in the Control Centre looked at the narrator strangely because the narrator asked her about the black aeroplane but she saw no plane except the narrator’s plane in the sky during the storm. Even the radar showed only the narrator’s plane in the sky that night. 


(iv) Why was Mr. Keesing annoyed with Anne ? What did he ask her to do ? (from the Diary of Anne Frank)  

Ans. Keesing was annoyed with Anne because she was very talkative and this distracted everybody in the class. He assigned her extra homework asking her to write an essay on the subject ‘A Chatterbox’. 


(v) Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink ? What does this tell you about her ? (Madam Rides the Bus)  

Ans. Valli didn’t want to go to the stall and have a drink because she didn’t have money for it. She even tried to refuse the offer of a treat by the conductor. This tells us that she was a wise girl and had self-control on her feelings. 


(vi) When her son dies, Kisa Gotami goes from house to house. What does she ask for ? Does she get it ? Why not ? (The Sermon at Benares) 

Ans. When Kisa Gotami’s son died, she went from house to house, asking if she could get some medicine that would cure her child. No, she did not get it because her child was dead and no medicine could have brought him back to life. 


(vii) Who is the heroine of the play ? Explain. (The Proposal) 

Ans. Natalya is the heroine of the play The Proposal. She is twenty-five years old. She is still unmarried. It causes great worry to her father. Natalya wishes that somebody should love her and propose to her. Her father calls her ‘a love-sick cat’.


(Poetry – First Flight) 

(5) Answer the following questions :

(i) What is the central idea of the poem ‘Dust of Snow’ ? 

Ans. The poem expresses the significance of small things in changing one’s attitude. The poet appreciates the beauty of the snowflakes, which changed his mood and saved many precious moments from being wasted away. The crow shakes off the snow dust from the hemlock tree.


(ii) What is the central idea of the poem ‘A Tiger in the Zoo’ ? 

Ans. In this poem, the poet is trying to contrast a tiger in the zoo with the tiger in its real natural habitat. In order to show the contradiction the poet shifts the scene from the jungle to the zoo. 


(iii) What does “in the world of possessions” mean in the poem “The Ball Poem’ ? 

Ans. “In the world of possessions” means that the world is full of materialistic things. Here everything and every action are made to possess something, whether it is the possession of land, property, money, or any other thing. The poet suggests that losing a ball, which is a very small thing, would make the boy understand what it is like to lose something that one possessed. 


(iv) What were the names of Belinda’s pets ? 

Ans. The names of Belinda’s pets were Ink, a little black kitten; Mustard, a little yellow dog: Blink, a little grey mouse and a dragon whose name was Custard.


(Supplementary Reader)   

(6) Answer in about 100 words :

Write the character-sketch of Tricki on the basis of your understanding of the lesson ‘A Triumph of Surgery’. 

Ans. Tricki was a small dog. His rich mistress pampered him. She loved him like his son. He was given princely luxuries. He had the number of beds, clothes, bowls for different occasions. Due to overfeeding by his mistress he became ugly and fatty. So her mistress took home to a vet. The vet knows the tricki real problem. He knows that Mrs. Pumphrey will not stop overfeeding tricki. Therefore out of concern, he took the dog. Mrs. Pumphrey fed him all favorite dishes. This overindulgence made tricki fat and lazy. He lost all energy. Dr. Herriot took interest in him and asked his mistress to cut down on sweet things. He was very greedy. He was fond of cream, cakes, and chocolates. He was not given plenty of exercises. A whole wardrobe was full of his clothing.

His mistress got upset when Tricki left eating, going for walks and doing anything. His mistress bewailed when he was taken to the hospital. He had no energy left. Dr. Herriot took a personal interest in him. He was only given plenty of water for two days. He regained energy and showed interest in other dogs. He enjoyed playing in their company. His mistress sent eggs and wine for him. They built him up and enriched his blood. He licked his mistress’s face when he was taken back home. He was a kind, sensible and grateful dog. 


                                              OR

Describe the scene when Mr. Jaffers tries to arrest “a man without a head”. (Foot prints Without Feet) 

Ans. The constable, Mr Jaffers was quite surprised to find that he had to arrest a man without a head. But, Mr Jaffers never gave up so easily. To him, if a magistrate’s warrant ordered a person’s arrest, then that person had to be arrested, with or without his head.

He tried to get hold of a man who was becoming more and more invisible as he threw off one garment after another. When Griffin had taken off all his clothes, the constable found himself struggling with someone he could not see at all. The constable was knocked unconscious in the end.


(7) Answer the following questions : 

(i) Why is Mrs. Pumphrey worried about Tricki ? (A Triumph of Surgery) 

Ans. Mrs. Pumphrey is worried about Tricki because he is unwell. He has refused to eat food and had bouts of vomiting. She feels that he is suffering from a serious health issue such as malnutrition. 


(ii) Why was Griffin wandering in the streets ? (Footprints without Feet) 

Ans. The Invisible Man was wandering in the streets because he had Set Fire to his landlord’s house and became homeless. To escape being caught he took off his clothes and became Invisible. Griffin was a scientist. He discovered a rare drug. 


(iii) What lesson does Ebright learn when he does not win anything at a science fair ? (The Making of a Scientist) 

Ans. When Richard Ebright did not win anything at the science fair, he realized that the winners had tried to conduct real experiments. He, on the other hand, had simply made a neat display. He had shown slides of frog tissues under a microscope.


(iv) Why was Matilda Loisel always unhappy ? (The Necklace)

Ans. Matilda was always unhappy in her early married life because she was born in a family of clerks which seemed to be an error of destiny. She had high aspirations. She felt grieved at her miserable condition. She thought that she was born for all delicacies and luxuries of the world. 


(v) Who is Lutkins ? (The Hack Driver) 

Ans. Lutkins, a resident of New Mullion, is a witness in a law case. He is a clever man as he easily takes the lawyer into confidence and shows him all around the town with a fake intention of helping him find Oliver Lutkins. He is a middle aged, friendly hack driver. 



Objective Questions 

(Unseen Comprehension) 

Read  the  Passages  given  below  and  answer  the  questions  by  choosing  the  most appropriate  answer  from  the  given  options  that  follow.  [Attempt both passage] 

(a) Every  Indian  is  proud  of  Rabindranath  Tagore.  He  won  the  Nobel  Prize  in Literature  for  his  book  of  poems  ‘Gitanjali’.  Tagore’s  poems  contain  deep, noble  and  significant  thought.  Apart  from  poems,  Tagore  also  wrote  plays, novels,  short-stories  and  essays.  His  peculiar  interest  in  music  resulted  in a  special  kind  of  music  called  Rabindra  Sangeet.  Tagore  returned  the  title of    ‘Sir’  to  the  British  Government  in  protest  against  the  Jalianwala-Bagh Tragedy.  He  was  a  man  of  extraordinary  charm  and  distinction. 

Questions  :     

(1) Which  book  of  Tagore  won  Nobel  Prize  for  him  ? 

(A)  Gitanjali  

(B)  Gita  

(C)  Both  (A)  and  (B)  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (A)  Gitanjali


(2) What  kind  of  a  man  was  Tagore  ?

(A)  Extraordinary  charm 

(B)  Distinction  

(C)  Both  (A)  and  (B)  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (C)  Both  (A)  and  (B)  


(3) What  is  the  main  feature  of  Tagore’s  poems  ? 

(A)  Deep  thought  

(B)  Noble  thought  

(C)  Significant  thought  

(D)  All  of  the  above 

Ans. (D)  All  of  the  above 


(4) What  did  Tagore  write  apart  from  poems  ? 

(A)  Plays  

(B)  Novels  

(C)  Short-stories  and  essays   

(D)  All  of  the  above 

Ans. (D)  All  of  the  above 


(5) Why  did  Tagore  return  the  title  of  ‘Sir’  to  the  British  Government  ? 

(A)  Protest  against  Jalianwala-Bagh  Tragedy  

(B)  Protest  against  Red-Fort  tragedy 

(C)  Both  (A)  and  (B)   

(D)  None  of  the  above  

Ans. (A)  Protest  against  Jalianwala-Bagh  Tragedy  


(b) Dr.  A.  P.  J.  Abdul  Kalam  was  born  on  15  October,  1931  at Rameshwaram.  He  was  one  of  the  four  children  of  Jainulabdeen  and Ashiamma.  He  did  his  schooling  from  Sahwaitz  School.  After  graduating from  St.  Joseph’s  college  Tiruchirapalli,  he  completed  his  professional training  as  an  engineer  from  Madras  Institute  of  Technology.  His  political career  is  marked  by  becoming  the  Scientific  Advisor  to  Government  in 1999.  He  reached  the  zenith  of  his  career  by  becoming  the  11th  President of  India  on  July  25,  2002. 

Questions  :     

(6) When  was  Abdul  Kalam  born  ? 

(A)  15  October,  1931  

(B)  02  October,  1931  

(C)  July  25,  2002  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (A)  15  October,  1931


(7) Where was Abdul Kalam born ?   

(A)  New Delhi  

(B)  Mumbai  

(C)  Rameshwaram 

(D)  None of the above  

Ans. (C)  Rameshwaram 


(8) When did his political career start ?   

(A)  1931   

(B)  1999   

(C)  1950   

(D)  1947  

Ans. (B)  1999   


(9) When did he become the President of India ?   

(A)  25 July, 2002    

(B)  15 August, 2002   

(C)  26 January, 2002    

(D)  15 October, 1931   

Ans. (A)  25 July, 2002   


(10) From where did he complete his graduation ? 

(A)  Sahwaitz school    

(B)  Madras Institute of Technology  

(C)  St. Joseph’s College Tiruchirapalli    

(D)  None of the above  

Ans. (C)  St. Joseph’s College Tiruchirapalli    



(Grammar) 

Attempt any fifteen sentences by choosing the most appropriate answer from the given options : 

(a) Use the correct form of the Verb given in the brackets :  

(11) He always …………………. (find) fault with others.  

(A)  find     

(B)  finds    

(C)  do not find  

(D)  did not find  

Ans. (B)  finds    


(12) No one besides the nurse …………… (know) this secret.  

(A)  knows 

(B)  know   

(C)  knew    

(D)  known  

Ans. (A)  knows 


(13) There ………………. (be) no leaf on the trees.    

(A)  is     

(B)  am 

(C)  are  

(D)  None of the above 

Ans. (A)  is     


(b) Use the appropriate Articles in the blanks, wherever necessary :  

(14) This is ………………. first time I have asked for help. 

(A)  a 

(B)  an 

(C)  the 

(D)  × 

Ans. (C)  the 


(15) He has ……………….. ulcer on his mouth.   

(A)  a 

(B)  an    

(C)  the 

(D)  ×  

Ans. (B)  an    


(16) He is ……………. M. P.  

(A)  a 

(B)  an  

(C)  the 

(D)  × 

Ans. (B)  an  


(c) Rewrite the following sentences in Indirect Speech :  

(17) My mother said to me, “Go and wash your hand”.   

(A) My mother advised me how go and wash my hand.  

(B) My mother advised me to go and wash my hand. 

(C) My mother advised me that go and wash my hand. 

(D) My mother advised me if go and wash my hand.  

Ans. (B) My mother advised me to go and wash my hand. 


(18) He said to me, “Who taught me English ?”   

(A) He asked me who had taught him English.  

(B) He asked me that who had taught him English.  

(C) He asked me if who had taught him English.  

(D) None of the above 

Ans. (A) He asked me who had taught him English.  


(19) Priyanka  said,  “Mine  is  the  best  school”. 

(A)  Priyanka  said  that  hers  is  the  best  school.  

(B)  Priyanka  said  if  hers  is  the  best  school.  

(C)  Priyanka  said  to  hers  is  the  best  school.  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (A)  Priyanka  said  that  hers  is  the  best  school.  


(d) Fill  in  the  blanks  with  suitable  Modals  : 

(20) …………… she  have  good  health  ! 

(A)  may  

(B)  might 

(C)  can 

(D)  will 

Ans. (A)  may  


(21) We  ………….  try  to  speak  correct  English. 

(A)  may 

(B)  might 

(C)  should  

(D)  will 

Ans. (C)  should  


(22) You ………….. give him a lift. He has his own car. 

(A)  may 

(B)  might    

(C)  should    

(D)  needn’t 

Ans. (D)  needn’t 


(e) Fill in the blanks with correct form of verbs (Gerund or Infinitive) given in the brackets :  

(23) Let him ……………….. (go) now.   

(A)  go  

(B)  went 

(C)  going 

(D)  None of these  

Ans. (A)  go  


(24) This cloth is easy …………… (wash).  

(A)  Wash  

(B)  to wash 

(C)  washed 

(D)  washing 

Ans. (B)  to wash 


(25) She is fond of ………………. (make) stories.        

(A) make  

(B) to make 

(C) making 

(D) made 

Ans. (C) making 


(f) Punctuate  the  following  sentences  : 

(26) he  said  to  me  why  do  you  want  so  much  money  ?” 

(A)  He  said  to  me,  “why  do  you  want  so  much  money  ?” 

(B)  He  said  to  me,  “Why  do  you  want  so  much  money”. 

(C)  He  said  to  me,  Why  do  you  want  so  much  money  ? 

 (D)  None  of  the  above    (He  said  to  me,  “Why  do  you  want  so  much  money  ?”

Ans. (D)  None  of  the  above    (He  said  to  me,  “Why  do  you  want  so  much  money  ?”


(27) Gitanjali  was  composed  by  tagore 

(A)  gitanjali  was  composed  by  Tagore  

(B)  ‘Gitanjali’  was  composed  by  Tagore.  

(C)  Gitanjali  was  composed  by  tagore.  

(D)  None  of  the  above   

Ans. (B)  ‘Gitanjali’  was  composed  by  Tagore.  


(28) I said,  may  our  Teacher  live  long 

(A)  I  said,  may  our  teacher  live  long  ? 

(B)  I  said,  “May  our  teacher  live  long  !” 

(C)  I  said,  may  our  teacher  live  long. 

(D)  None  of  the  above   

Ans. (B)  I  said,  “May  our  teacher  live  long  !” 



[A : Prose Text (First Flight)]

Read  the  Passages  given  below  and  answer  the  questions  by  choosing  the  most appropriate  answer  from  the  given  options  that  follow. 

(a) The  young  seagull  was  alone  on  his  ledge.  His  two  brothers  and  his  sister had  already  flown  away  the  day  before.  He  had  been  afraid  to  fly  with them.  Somehow  when  he  had  taken  a  little  run  forward  to  the  brink  of  the ledge  and  attempted  to  flap  his  wings  he  became  afraid.  The  great expanse  of  sea  stretched  down  beneath,  and  it  was  such  a  long  way down-miles  down.  He  felt  certain  that  his  wings  would  never  support  him; so  he  bent  his  head  and  ran  away  back  to  the  little  hole  under  the  ledge where  he  slept  at  night. 

Questions  :    

(29)  Name  the  writer  : 

(A)  Liam  O’Flaherty 

(B)  Frederick  Forsyth 

(C)  G.  L.  Fuentes   

(D)  Anne  Frank 

Ans. (A)  Liam  O’Flaherty


(30)  Name  the  chapter  : 

(A)  A  Letter  to  God 

(B)  His  First  Flight  

(C)  Black  Aeroplane  

(D)  From  the  Diary  of  Anne  Frank 

Ans. (B)  His  First  Flight  


(31)  How  many  brothers  and  sisters  did  the  young  seagull  have  ? 

(A)  Two  brothers  

(B)  One  sister  

(C)  Both  (A)  and  (B)  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (C)  Both  (A)  and  (B)  


(32)  Why  had  he  not  gone  with  them  ? 

(A)  He  was  afraid  to  fly   

(B)  He  was  not  afraid  to  fly   

(C)  Both  (A)  and  (B)  

(D)  None  of  the  above 

Ans. (A)  He  was  afraid  to  fly   


(33)  What  was  he  certain  about  ? 

(A)  His  wings  would  never  support  him 

(B)  His  wings  would  support  him   

(C)  His  legs  would  never  support  him  

(D)  All  of  the  above 

Ans. (A)  His  wings  would  never  support  him 


(b) ‘Paper  has  more  patience  than  people’.  I  thought  of  this  saying  on  one  of those  days  when  I  was  feeling  a  little  depressed  and  was  sitting  at  home with  my  chin  in  my  hands,  bored  and  listless,  wondering  whether  to  stay in  or  go  out.  I  finally  stayed  where  I  was,  brooding  :  Yes,  paper  does  have more  patience,  and  since  I’m  not  planning  to  let  anyone  else  read  this stiff-backed  notebook  grandly  referred  to  as  a  ‘diary’,  unless  I  should  ever find  a  real  friend,  it  probably  won’t  make  a  bit  of  difference. 

Now  I’m  back  to  the  point  that  prompted  me  to  keep  a  diary  in  the  first place  :  I  don’t  have  a  friend.   Let  me  put  it  more  clearly,  since  no  one  will  believe  that  a  thirteen-yearold  girl  is  completely  alone  in  the  world.  And  I’m  not.  I  have  loving  parents and  a  sixteen  -year-old  sister,  and  there  are  about  thirty  people  I  can  call friends.  

I  have  a  family,  loving  aunts  and  a  good  home.  No,  on  the  surface I  seem  to  have  everything,  except  my  one  true  friend. 

Questions :  

(34) Name the chapter.   

(A)  His First Flight    

(B)  Black Aeroplane    

(C)  A Letter to God   

(D)  From the Diary of Anne Frank  

Ans. (D)  From the Diary of Anne Frank  


(35) Name the writer.  

(A)  Liam O’Flaherty     

(B)  Frederick Forsyth    

(C)  G. L. Fuentes    

(D)  Anne Frank  

Ans. (D)  Anne Frank  


(36) What saying did she think about ?   

(A)  Paper has more patience than people.    

(B)  Paper has a little patience than people.    

(C)  Paper has no patience than people.    

(D)  All of the above   

Ans. (A)  Paper has more patience than people.    


(37) Why did Anne feel herself alone even after having thirty people around her ?  

(A)  No true friend    

(B)  No true villager   

(C)  No true neighbour    

(D)  No true guide 

Ans. (A)  No true friend    


(38)  Find  out  a  word  from  the  passage  similar  in  meaning  to  ‘Calm’. 

(A)  loving  

(B)  patience 

(C)  depressed  

(D)  brooding 

Ans. (B)  patience 


(c) Not  enough  can  be  said  to  show  how  important  a  baker  can  be  for  a village.  The  lady  of  the  house  must  prepare  sandwiches  on  the  occasion  of her  daughter’s  engagement.  Cakes  and  bolinhas  are  a  must  for  Christmas as  well  as  other  festivals.  Thus,  the  presence  of  the  baker’s  furnace  in  the village  is  absolutely  essential. 

The  baker  or  bread-seller  of  those  days  had  a  peculiar  dress  known  as  the kabai.  It  was  a  single-piece  long  frock  reaching  down  to  the  knees.  In  our childhood  we  saw  bakers  wearing  a  shirt  and  trousers  which  were  shorter than  full-length  ones  and  longer  than  half  pants.  Even  today,  anyone  who wears  a  half  pant  which  reaches  just  below  the  knees  invites  the comment  that  he  is  dressed  like  a  pader  ! 

Questions  :     

(39)  Name  the  chapter. 

(A)  A  Baker  from  Goa   

(B)  Coorg  

(C)  Tea  from  Assam 

(D)  Madam  Rides  the  Bus 

Ans. (A)  A  Baker  from  Goa   


(40) Name the author.  

(A)  Lucio Rodrigues    

(B)  Lokesh Abrol   

(C)  Arup kumar Datta    

(D)  Vallikkannan  

Ans. (A)  Lucio Rodrigues    


(41) On which occasion must the lady of the house prepare sandwiches ?   

(A)  Her daughter’s farewell.     

(B)  Her son’s farewell.   

(C)  Her daughter’s engagement.    

(D)  All of the above   

Ans. (C)  Her daughter’s engagement.   


(42) What is a must for Christmas ?   

(A)  Cakes     

(B)  bolinhas    

(C)  Both (A) and (B)    

(D)  None of the above  

Ans. (C)  Both (A) and (B)  


(43) Find a word opposite in meaning to ‘partially’ : 

(A)  Peculiar     

(B)  Comment    

(C)  Absolutely    

(D)  None of the above 

 Ans. (C)  Absolutely 



[B : Poetry (First Flight)] 

Read the Stanza given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow : 

Some say the world will end in fire some say in ice. From what I’ve tasted of desire I hold with those who favour fire. 

Questions :   

(44) Name the poem :   

(A)  Dust of Snow    

(B)  Fire and ice   

(C)  A Tiger in the Zoo    

(D)  Amanda !  

Ans. (B)  Fire and Ice


(45) Name the poet :   

(A)  John Berryman      

(B)  Robert Frost    

(C)  Leslie Norris    

(D)  Robin klein  

Ans. (B)  Robert Frost


(46) What is ‘fire’ a symbol of ?   

(A)  endless desires     

(B)  cold    

(C)  hatred    

(D)  hot 

Ans. (A)  endless desires


(47)  What  is  ice  a  symbol  of  ? 

(A)  endless  desires   

(B)  hatred  

(C)  cold  

(D)  hot 

Ans. (B)  hatred  


(48)  What  is  the  rhyme  scheme  of  this  stanza  ? 

(A)  ‘abaa’   

(B)  ‘aaaa’  

(C)  ‘bbbb’   

(D)  All  of  these 

Ans. (A)  ‘abaa’   



error: MsEducationTv.com