HBSE Class 10 Science Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key

Haryana Board (HBSE) Class 10 Science Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key. Haryana Board Class 10th Half Yearly Question Paper Pdf Download 2022. Haryana Board Class 10th Half Yearly Question Paper September 2022. HBSE Class 10th Half Yearly Exam September 2022. Science Half Yearly Question Paper September 2022 Exam.

 

HBSE Class 10 Science Half Yearly Question Paper 2022 Answer Key 

विद्यार्थी का नाम ………. रोल नंबर ……….
अर्धवार्षिक आकलन – सितम्बर 2022
कक्षा – 10
विषय – Science
समय : 90 मिनट         कुल अंक : 40

निर्देश : 1. सभी प्रश्न अनिवार्य हैं।
2. प्रश्न संख्या 1 से 15 तक प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। प्रश्न संख्या 16 से 18 तक प्रत्येक प्रश्न 2 अंक, प्रश्न संख्या 19 से 21 प्रत्येक प्रश्न 3 अंक तथा प्रश्न संख्या 22 से 23 तक प्रत्येक प्रश्न 5 अंक का है।
Instructions : 1. All questions are compulsory.
2. Question numbers 1 to 15 carry 1 mark each, question numbers 16 to 18 carry 2 marks each, question number 19 to 21 carry 3 marks each and question number 22 to 23 carry 5 marks each.

(1-10) सही उत्तर पर (✓) का निशान लगाएँ।
Mark (✓) on the correct answer.
1. निम्नलिखित में से कौनसी प्रकाशीय वियोजन अभिक्रिया है ?
Which of the following is a photo decomposition reaction ?
(A) 2H2O → 2H2 + O2
(B) 2AgCl → 2Ag + Cl2
(C) ZnCO3 → ZnO + CO2
(D) H2 + Cl2 → 2HCI
Answer – (B) 2AgCl → 2Ag + Cl2

2. निम्नलिखित में से कौन-सी अधातु चमकदार है ?
(ए) सल्फर
(बी)) ऑक्सीजन
(सी) नाइट्रोजन
(डी) आयोडीन
Which of the following non-metal is lustrous?
(A) Sulphur
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) iodine
Answer – (D) iodine

3. अम्ल धातु कार्बोनेट के साथ अभिक्रिया करके बनाते हैं :
(ए) केवल जल
(बी) केवल कार्बन डाइआक्साइड
(सी) केवल लवण
(डी) उपरोक्त सभी
Acids react with metal carbonates to give :
(A) Only water
(B) Only carbon dioxide
(C) Only salt
(D) All of these
Answer – (D) All of these

4. ऊंची इमारतों के शीर्ष पर लगे खतरे के संकेत लाल रंग के होते है। इन्हें दूर आसानी से देखा जा सकता है क्योंकि अन्य सभी रंगों में लाल रंग
(ए) धुएँ या कोहरे से सबसे अधिक प्रकीर्णित होता है।
(बी) धुएँ या कोहरे से सबसे कम प्रकीर्णित है।
(सी) धुएं या कोहरे से सबसे अवशोषित होता है।
(डी) हवा में सबसे तेज चलता है।
The danger signals installed at top of tall buildings are red in color. These can be easily seen from colors, the red color because among all other
(A) is scattered the most by smoke or fog.
(B) is scattered the least by smoke or fog.
(C) is absorbed the most by smoke or fog.
(D) moves fastest in air.
Answer – (B) is scattered the least by smoke or fog.

5. दूर के लम्बे भवन की पूरी लंबाई को निश्चित रूप से देखा जा सकता है
(ए) अवतल दर्पण द्वारा
(बी) उत्तल दर्पण द्वारा
(सी) समतल दर्पण द्वारा
(डी) अवतल और समतल दोनों दर्पण द्वारा
A full length of a distant tall building can definitely
(A) a concave mirror
(B) a convex mirror
(C) a plane mirror
(D) both concave as well as plane mirror
उत्तर – (B) a convex mirror

6. किसी विद्युत परिपथ में दो सिरों के बीच विभवांतर मापा जाता है :
(ए) गैल्वानोमीटर द्वारा
(बी) एमीटर द्वारा
(सी) वोल्टमीटर द्वारा
(डी) बैटरी द्वारा
The potential difference between two terminals in an electric circuit is measured :
(A) Galvanometer
(B) Ammeter
(C) Voltmeter
(D) Battery
Answer – (C) Voltmeter

7. ………… में पारूवेट के विखंडन से कार्बन डाइऑक्साइड, जल तथा ऊर्जा उत्पन्न होती है।
(ए) कोशिका द्रव्य
(बी) माइटोकोंडिया
(सी) हरित लवक
(डी) केन्द्रक
In …………. the breakdown of pyruvate to produce carbon dioxide, water and energy.
(A) Cytoplasm
(B) Mitochondria
(C) Chloroplast
(D) Nucleus
Answer – (B) Mitochondria

8. निम्न में से कौन सा पादप हॉर्मोन है :
(ए) इन्सुलिन
(बी) थायरोक्सिन
(सी) एस्ट्रोजन
(डी) साइटोकाइनिन
Which of the following is a plant hormone ?
(A) insulin
(B) Thyroxin
(C) Estrogen
(D) Cytokinin
Answer – (D) Cytokinin

9. पराग कोश में होते हैं :
(ए) बाहमदल
(बी) बीजांड
(सी) अंडाशय
(डी) परागकण
The anther contains :
(A) Sepals
(B) Ovules
(C) Ovary
(D) Pollen grains
Answer – (D) Pollen grains

10. निम्न में से कौन सी अंतःस्त्रावीग्रंथी नहीं है :
(ए) अधिवृक्क
(बी) थाइमस
(सी) प्रतिवर्ती चाप
(डी) अंडाशय
Which of the following is not an endocrine gland ?
(A) Adrenal
(B) Thymus
(C) Reflex arc
(D) Ovary
Answer – (C) Reflex arc

(11-15) निर्देशानुसार करें। Do as Directed.
11. मानव नेत्र में परितारिका का एक कार्य लिखिए।
State one function of iris in human eye.
Answer – Iris control the amount of light that reaches the retina by changing the size of the pupil.

12. प्रकाश संश्लेषण एक …………. अभिक्रिया है।
Photosynthesis is an …………. process.
Answer – anabolic and endothermic

13. एक लिंगी पुष्प के दो उदाहरण लिखिए।
Give two examples of unisexual flower.
Answer – Papaya, Coconut flower and Watermelon

14. दो तंत्रिका कोशिका के मध्य खाली स्थान कहलाता है :
The gap between two neurons is called :
Answer – synapse

15. हाइड्रा जनन करता है :
Hydra reproduces by :
Answer – budding

(16-18) निम्न प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में लिखें।
Write answer in 20-30 words.
16. 2Ω, 3Ω तथा 6Ω के तीन प्रतिरोधकों को किस प्रकार संयोजित करेंगें कि सयोंजन का कुल प्रतिरोध 4Ω हो।
How can three resistors of resistances 2Ω, 3Ω and 6Ω give a total resistance of 4Ω ?
Answer – Connecting the 2Ω resistance in series with the parallel combination of 3Ω and 6Ω.

17. जब लोहे की कील को कॉपर सल्फेट के विलयन में डुबोया जाता है तो क्या परिवर्तन होते हैं? कोई दो अवलोकन लिखें।
What happens to copper sulphate solution when an iron nail is dipped in it? Write two observations.
Answer – The solution will turn light green from blue and the iron nail will develop a reddish-brown layer of copper.

18. आयोडीन युक्त नमक के उपयोग की सलाह क्यों दी जाती है ?
Why is the use of iodized salt advisable ?
Answer – Iodine is essential for the thyroid gland to produce thyroxin hormone. This hormone regulates fat, protein, and carbohydrate metabolism in our bodies. If the quantity of iodine in food is less than required, then the neck will swell up due to the enlargement of the thyroid gland. This deficiency disease is known as goiter. Therefore iodized salt is advised.

(19-21) निम्न प्रश्नों के उत्तर 40-50 शब्दों में लिखें।
Write answer in 40-50 words.
19. अपवर्तन किसे कहते हैं? जब प्रकाश की किरण विरल माध्यम से सघन माध्यम से प्रवेश करती है, तो क्या होता है? अपवर्तन के नियम लिखें।
What is refraction? What happens when a ray of light enters from a rarer medium to a denser medium? Write the laws of refraction.
Answer – The change in the direction of a wave passing from one medium to another is called refraction. When light enters from a rarer to denser medium, then the light bends towards the normal.
The incident ray, the refracted ray and the normal at the point of incidence, all lie in the same plane. The ratio of the sine of the angle of incidence (i) to the sine of the angle of refraction (r) is constant for the pair of given medium. i.e sini/sinr = constant

20.(i) धावन सोडा बेकिंग सोडा से कैसे प्राप्त किया जाता है? इसके लिए संतुलित रासायनिक समीकरण लिखें। धावन सोडा के उपयोग भी लिखें।
How washing soda is obtained from baking soda? Write balanced chemical equation. Also write the uses of washing soda.
Answer – By heating the baking soda strongly, we can obtain washing soda.
Na2CO3 + 10H2O → Na2CO3.10H2O
It is used as a laboratory reagent and removing the permanent hardness of the water.

(ii) जल मे अत्यधिक घुलनशील क्षारकों का क्या नाम है? एक उदाहरण लिखें।
Write the name given to bases that are highly soluble in water. Give an example.
Answer – The bases which are soluble in water are known as alkali. e.g. NaOH (sodium hydroxide)

21.(i) कॉपर के लिए विद्युत अपघटनी परिष्करण चित्र बनाएं। इस प्रक्रिया में प्रयुक्त होने वाले ऐनोड और कैथोड का नाम बताइए।
Draw a labelled diagram for the electrolytic refining of copper. Name the anode and cathode used in this process.
Answer –

In the electrolytic purification of copper, impure copper is made into an anode and a thin line of pure copper is made into a cathode, a copper salt solution is used as an electrolyte.

(ii) चांदी की वस्तुएँ कुछ समय बाद काली क्यों हो जाती हैं ?
Why do silver articles become black after some time ?
Answer – The silver article becomes black after sometimes when exposed to air because silver reacts with sulphur which is present in the atmosphere and then forms silver sulphide. Thus the layer of this silver sulphide is formed on the surface of the silver article so they appear as dull or black.

(22-23) निम्न प्रश्नों के उत्तर 50-60 शब्दों में लिखें।
Write answer in 50-60 words.
22.(i) विद्युत टोस्टरों तथा विद्युत इस्तरियों के तापन अवयव शुद्ध धातु के न बनाकर किसी मिश्रातु के क्यूँ बनाये जाते हैं ?
Why are coils of electric toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal ?
Answer – An electric toaster and iron coils are made of an alloy rather than a pure metal because an alloy has a higher resistance than a pure metal. The alloys also do not melt easily at high temperatures.

(ii) उस लेंस की फोक्स दूरी ज्ञात कीजिए जिसकी क्षमता +0.5D है। यह किस प्रकार का लेंस है ?
Find the focal length of a lens of power +0.5D. What type of lens is this ?
Answer : Focal length = 1/Power = 1/0.5 = 2m
The lens is convex.

(iii) हम लोहे को संक्षारित होने से कैसे बचा सकते हैं ?
How can we prevent corrosion of iron ?
Answer – By applying oil, grease, or paint on the surface of iron.

23. वायवीय तथा अवायवीय श्वसन में क्या अंतर है? कुछ जीवों के नाम लिखिए जिसमें अवायवीय श्वसन होता है।
What are the differences between aerobic respiration and anaerobic respiration? Name some organisms that use anaerobic mode of respiration.
Answer : Aerobic Respiration – Aerobic respiration includes the exchange of gases between the organism and the outside environment. Aerobic respiration occurs in all higher organisms such as mammals.
Anaerobic Respiration – In anaerobic respiration exchange of gases is absent. Anaerobic respiration occurs in lower organisms such as lactic acid bacteria, E. Coli, staphylococcus, clostridium, yeast, etc.

OR

यौवनारंभ के समय लड़कों में कौन-कौन से परिवर्तन होते हैं ?
Mention the secondary sexual characters seen in human male during adolescence.
Answer – The secondary sexual characteristics in males are :
• Hair growth on the face in the form of a beard and mustache
• The growth of his testicles
• Heavier musculature
• Adam’s apple development
• The larynx becomes larger resulting in a deeper voice.

 

Leave a Comment

error: