Haryana Board Class 7 English Question Paper 2024 Answer Key

Haryana Board (HBSE) Class 7 English Question Paper 2024 PDF Download. HBSE Class 7 English Question Paper 2024. Haryana Board Class 7th English Question Paper 2024. Class 7 English Paper 2024 Haryana Board. HBSE Class 7th English Question Paper 2024 with Answer. Haryana Board Class 7th English Question Paper 2024 Solution. हरियाणा बोर्ड कक्षा 7 अंग्रेजी पेपर 2024.

Haryana Board Class 7 English Question Paper 2024 Answer Key

Part A – MCQ (1 Mark)

1. The king wanted to know the answers to the three questions. Name the part of speech of the underlined word.
(a) Noun
(b) Pronoun
(c) Adjective
(d) Adverb
Answer – (c) Adjective

2. “A sharp V-shaped line had formed between her eyebrows”. What does it suggest about Rukku Manni’s mood?
(a) She was angry.
(b) She was happy.
(c) She was cruel.
(d) She was tired.
Answer – (a) She was angry.

3. Find out the word which means ‘magical’.
(a) Usual
(b) Normal
(c) Ordinary
(d) Mystic
Answer – (d) Mystic

4. Write the noun form of the verb ‘restrict’.
(a) Restriction
(b) Restoration
(c) Restorate
(d) Restore
Answer – (a) Restriction

5. If we lower the temperature below the flash point, it …..
(a) causes fire
(b) increases fire
(c) extinguishes fire
(d) none of these
Answer – (c) extinguishes fire

6. What is the home of a bear called?
(a) Shed
(b) Stable
(c) Kennel
(d) Den
Answer – (d) Den

7. ‘Freedom means life’. But the irony was …..
(a) the goats gave their life for it.
(b) the goats lived happily for some time.
(c) the goats separated from Abbu.
(d) none of these
Answer – (a) the goats gave their life for it.

8. Which of the following is Soapy’s winter home?
(a) Eastern Area
(b) Blackwell’s Island
(c) Southern Area
(d) Madison Square
Answer – (b) Blackwell’s Island

9. In the poem “Garden Snake”, the term used for the movement of the snake is ……
(a) moves
(b) crawls
(c) wiggles
(d) gallops
Answer – (c) wiggles

10. The king wanted to know three things. Which one, out of these, was not desired by him? (Three Questions)
(a) Which people should he listen to?
(b) What is the right time to begin something?
(c) Who is the wisest man in this world?
(d) What is the most important thing for him to do?
Answer – (c) Who is the wisest man in this world?

11. Complete the sentence using the words given in the options.
On coming home, the old man took his wife to the garden. There, he collected the ………….. and ………….. it over the cherry trees. (The Ashes that Made Trees Bloom)
(a) dried leaves, spread
(b) insecticide, showered
(c) ash, sprinkled
(d) manure, spread
Answer – (c) ash, sprinkled

12. What was Mr Gessler’s complaint against the ‘big firms’? (Quality)
(a) Big firms make money through advertisements.
(b) Big firms have good quality of products.
(c) Small shops get good business against big firms.
(d) Big firms suffer big loss due to advertisements.
Answer – (a) Big firms make money through advertisements.

13. Nishad was disappointed when he met Mr Nath. What was the reason of his disappointment? (Expert Detectives)
(a) Mr Nath had scars on his feet.
(b) Mr Nath didn’t return Nishad’s marble.
(c) Mr Nath didn’t ask Nishad to come in.
(d) Mr Nath was a criminal.
Answer – (c) Mr Nath didn’t ask Nishad to come in.

14. “One person actually becomes minus eighty-seven.” It means that ….. (The Invention of Vita-Wonk)
(a) he has got eighty-seven years of age.
(b) he will be eighty after seven years.
(c) he has got to wait eighty-seven years before he can come back.
(d) he has got to wait for seven years to be eighty-seven.
Answer – (c) he has got to wait eighty-seven years before he can come back.

15. Tick the correct option using appropriate modal auxiliary.
She tried hard but ……….. pass the examination.
(a) can’t
(b) couldn’t
(c) will
(d) might
Answer – (b) couldn’t

Part B – Objective Question (1 Mark)

16. Change the voice of the given sentence :
He does not receive my letters.
Answer – My letters are not received by him.

17. Name the poet of the poem “Chivvy”.
Answer – Michael Rosen

18. Find out the adverb from the given sentence :
So the old man went gleefully home to share his Joy with his dear old wife.
Answer – gleefully

19. Make meaningful sentence using the following jumbled words :
the ship / is called / of the desert / the camel
Answer – The camel is called the ship of the desert.

20. When was Mansur Ali Khan Pataudi born? (Remembering The Tiger)
Answer – 5 January 1941

21. Fill in the blank with the correct form of the verb :
If he …………. (work) hard, he would have passed the examination.
Answer – had worked

22. Complete the sentence using the appropriate word.
Eggs hatch and become grubs, grubs change into ……………. and ………….. break to bring forth complete ants. (The Tiny Teacher)
Answer – cocoons, cocoons

23. Write True or false.
Abu Khan loved his goats but they left him one by one. (Chandni)
Answer – True

24. Fill in the blank using the appropriate modal auxiliary.
How ………….. you shout at me? (dare / should)
Answer – dare

25. Fill in the blank using appropriate conjunction.
Bhavesh didn’t go to school yesterday …………… he was ill.
Answer – because

Part C – Very Short Question (2 Marks)

26. Why were the people on Mars forced to go underground?
Answer – The people on Mars were forced to go underground because of the harsh conditions that are present on the surface of the planet. The sun turned hostile. The air became too thin to breathe. The temperature became so low that human beings could freeze to death.

27. What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?
Answer – The noise that startled Mridu and frightened Mahendran was an unusual sound a ‘kreech’. This ‘kreeching’ was actually Lalli’s attempts at learning to play the violin.

28. What do you understand by the “flash point of fuel”?
Answer – The “flash point of fuel” is defined as the temperature at which the fuel becomes a mixture that will ignite when exposed to a spark or flame means it begins to burn, upon heating.

29. Why is it good to have rebels? (The Rebel)
Answer – It is good to have rebels because they are different and they teach us to be able to accept and tolerate differences.

30. What does the broken glass window suggest in the poem “The Shed”?
Answer – The broken glass panes of the dusty window suggested lack of maintenance. There was hardly anybody who went inside the shed, so cleaning the shed was a distant possibility.

31. What did the waiter do to Soapy when he failed to make payment for dinner?
Answer – When he failed to make payment for dinner then the waiter threw him out of the restaurant instead of calling the police.

32. Why does the poet say the squirrel “wore a question mark for tail”? (The Squirrel)
Answer – The poet says that the squirrel wore a question mark for tail because the shape of a squirrel’s tail resembles a question mark.

33. How will you compare Kari, the elephant, with a baby? (Bringing up Kari)
Answer – The author has compared Kari with a baby because his call was more like that of a baby than an elephant. He had to be trained to behave well. If he was not told when he was naughty, he did more mischief. He understood words like children do.

Part D – Short Question (3 Marks)

34. Who was the bearded man? Why did he ask for the king’s forgiveness?
Answer – The bearded man was an enemy of the king. He asked for the king’s forgiveness because he came to kill the king and the king saved his life. The bearded man asked for the king’s forgiveness because he wanted to kill the king but the king had saved his life.

35. Did Nishad agree with Maya about Mr Nath? How did he feel about him?
Answer – No, Nishad doesn’t agree with Maya about Mr. Nath. He feels bad for Mr. Nath because he thinks that he is a poor and lonely man.

36. Why, in your opinion, did the man set the doves free? (I Want Something in a Cage)
Answer – The man set the doves free because, being a prisoner earlier, he understood what it feels like to be caged or imprisonment. He knew the value of freedom. He spent all his 10 years hard-earned money on buying two doves and then he set them free into the sky.

37. What are the games or human activities that use trees? Explain in your own words. (Trees)
Answer – Children use trees for their games. They make tree houses and play “hide and seek” behind the trees. Trees play an important role also while adults are spending some time at leisure. Under the shade of the trees, they have their tea parties and they also become a befitting Subject matter for painting.

38. In a desert, the temperature rises during the day and falls rapidly at night. Why?
Answer – In a desert the temperature rises during the day and falls rapidly at night because of the absence of moisture in desert lands. The moisture present in the air acts as a blanket and protects the earth’s surface from the hot rays of the sun but the moisture in air is absent in the desert. Therefore the land get heats up quickly during the day due to the sun’s rays and cools down rapidly at night.

39. Why does cricket has a large viewership in India but not in China or Russia? (The Story of Cricket)
Answer – Cricket is played and watched in former British colonies. It is not played in communist countries like China and Russia, so it has less viewership there. India is one of the oldest cricket playing nations which further adds to its large viewership in the country.

40. How will you describe the situation of the Cat and the Dad in the beginning and at the end of the poem? (Dad and the Cat and the Tree)
Answer – In the beginning of the poem, the cat was stuck on the tree and Dad was on the ground. However, at the end of the poem, the situation was totally reversed with Dad stuck on the tree and the cat free on the ground.

41. Name two things the elephant can do with his trunk and two that he cannot. (Golu Grows a Nose)
Answer – Two things the elephant can do with his trunk :
(i) He can pull up things from below and take it to his mouth.
(ii) He can hit a fly with his trunk.
• Two things he cannot do with his trunk :
(i) He can’t use it as a leg.
(ii) He can not walk with his trunk.

Part E – Long Question (5 Marks)

42. How did the dog repay the love of his master and his wife in the lesson “The Ashes That Made Trees Bloom”?
Answer – The dog made his masters rich by giving them gold coins. His masters became prosperous with it and bought a piece of land. He then asked them to collect the ashes which had the power to sprout blossoms of a withered tree. This magic was seen by the daimio and rewarded the old couple for this magic.

43. How can you say that keeping pets helps us become more loving and friendly to animals? Express your views. (A Tiger in the House)
Answer – Keeping pets at home is a sign of good nature and healthy attitude. Every living being, every bird, animal or even beast has some quality or the other. Most of the animals are faithful. Even a fearful hound never bites any known person, especially his master.

44. Write an application to the Headmaster / Principal of your school for two days leave as you want to travel to Mumbai to attend a wedding in your extended family.
Answer –

To
The Principal
Model Sanskriti School
Badhra (Charkhi Dadri)Subject : Application for Two Days Leave

Respected Sir/Madam,
I am writing to request a leave of absence for two days, from [start date] to [end date], as I need to travel to Mumbai to attend a wedding in my extended family.
This wedding is an important family event, and my presence is required. I will ensure that I complete any missed work and catch up on my studies once I return.

I kindly request you to grant me leave for the mentioned dates.
Thank you for your understanding and consideration.

Yours obediently,
[Your Name]
Class 7 ‘A’
[Roll Number]

 

OR

Write a letter to the Headmaster / Principal of your school requesting him to provide computer facility to the students of your class.
Answer –

[Your Name]
Class 7, Section [Your Section]
[Roll Number]
[School Name]
[School Address]
[City, State, ZIP Code][Date]The Principal
Model Sanskriti School
Badhra (Charkhi Dadri)

Sub : To provide computer facility

Respected Sir/Madam,
I am a student of class VII in your school. Most of the girls want that our school should provide computer facility. Today computers have become an inseparable part of our life. Almost all the work is new being done by and on computers. Modern life is not at all possible without computers. Secondly, one can’t progress well in life without computers. In many private schools computer education starts from class I.

In these circumstances I request you kindly to provide computer facility in our school. It shall greatly benefit the girls.

Yours faithfully,
[Your Name]
Class 7, [Your Section]
Roll No.

 

Leave a Comment

error: